Så ersattes Arbetsförmedlingen av en Ali Khan-kopplad bedrägericentral
Mannen har satt i system att driva välfärdsbolag genom målvakter – två miljoner i skattepengar pengar försvann till Kina.
Bild: Emanuel Hendal
Dagens ETC
Arbetsförmedlingens tjänster har genomgått en massiv privatisering. Resultatet har blivit både dyrare och sämre. Det har dessutom öppnat dörren för kriminella att enkelt hämta pengar ur statskassan.
När Arbetsförmedlingens kontor lade ner i Angered hamnade stödet till arbetslösa i händerna på ett företag med kopplingar till Ali Khan-nätverket - och skattepengarna försvann till Kina.
– Systemet är riggat för kriminella aktörer, säger Göteborgspolitikern Marie Brynolfsson (V).
För den som brydde sig om att titta efter mer noggrant fanns det varningsklockor i det där mejlet som skickades till Skatteverket senhösten 2022, från ett litet jobbcoachbolag med verksamhet i en röd klubbstuga på en fotbollsplan i Angered.
Till exempel pågick redan en utredning om företaget skulle få behålla sin F-skattsedel. De undertecknade styrelseledamöterna – en 42-årig man från Estland, en 34-årig kvinna från Azerbajdzjan – hade heller inte suttit i bolagets styrelse längre än några veckor. De saknade både relevant arbetslivserfarenhet och kvinnan bodde i Stockholm, långt ifrån verksamheten i Angered. Om det nu var där hon bodde: vid tillfället var hon dessutom utvisad ur Sverige.
Nu begärde de att få plocka ut två miljoner från det allmänna genom retroaktivt skatteanstånd, vilket innebar att Skatteverket betalade ut de pengar som bolaget redan betalat in – i praktiken ett slags räntefritt lån från statens sida.
Pengarna slussades snabbt vidare till guldhandlare, bilmekaniker och möbelföretag runt om i Sverige. När de sedan skulle betalas tillbaka hade båda ledamöterna lämnat bolaget, som snart var på obestånd.
I styrelsen hade nya målvakter tagit plats.
De två miljonerna som Skatteverket betalat ut hade passerat sina mellanhänder och till slut landat på företagskonton i den kinesiska miljonstaden Hangzhou.
”Riggat för kriminella aktörer”
Lite mer än ett år senare står tre personer åtalade för bedrägeriet. Bolaget som användes i brottsupplägget var ett så kallat Rusta och matcha-bolag, ett företag som levererar jobbcoachning åt arbetslösa och för detta får pengar från Arbetsförmedlingen.
För att förstå hur det kommer sig att jobbcoachbolag med uppdrag åt det offentliga kan bli brottsverktyg åt kriminella måste vi backa bandet till riksdagsvalet 2018.
Då tvingades Löfvens tillträdande minoritetsregering till stora eftergifter för att få stöd av Liberalerna och Centerpartiet, som bland annat ville se en massiv privatisering av Arbetsförmedlingens tjänster. Socialdemokraterna fick också regera på en budget framtagen av Moderaterna och KD, som var så ofullständig att Stefan Löfven kallade den för en servettskiss. Den innebar drakoniska nedskärningar av Arbetsförmedlingen och 2019 stängde 130 av myndighetens 242 kontor.
Ett av kontoren som stängdes var det som låg i Angered.
Bild:
Johan Svensson
Nu, fem år senare, vet vi vad som kom i dess ställe. Dagens ETC möter Marie Brynolfsson (V), ordförande i nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning, i Angereds centrum.
– Generellt kan man säga att nedmonteringen av Arbetsförmedlingen har fått stor påverkan på Angeredsbornas möjlighet att få jobb. Vi har väldigt hög arbetslöshet i Angered, runt 15 procent, och vi ser att det tar längre tid att komma ut i arbete. Det är mycket på grund av nedmonteringen av Arbetsförmedlingen, säger hon.
Hösten 2024 släppte IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, en rapport om Rusta och matcha-bolag. Den visade att de privata alternativen var sämre än offentliga, trots att de kunde vara 70 procent dyrare.
Det slår hårt mot områden som Angered, menar Marie Brynolfsson.
– Många är väldigt frustrerade. Att inte ha ett arbete får jättestor påverkan också på hela familjen, och på barnen som växer upp utan att ha föräldrar som går till arbetet. Arbetslösheten ärvs ju sedan av barnen, säger hon.
– Det är ett stort svek. Vi har en massarbetslöshet här i Angered och man lämnar Angeredsborna åt sitt öde, säger Marie Brynolfsson (V).
Bild:
Emanuel Hendal
Marie Brynolfsson har varit engagerad i Göteborgs arbetsmarknadspolitik sedan två år. Men eftersom Arbetsförmedlingen är en statlig myndighet kommer inte information om dess leverantörer och underleverantörer kommunen till del.
Att det aktuella Rusta och matcha-bolaget använts som brottsverktyg visste hon inte. När Dagens ETC visar upp stämningsansökan i Angereds Centrum tystnar V-politikern ett tag.
Grovt bedrägeri, grov oredlighet mot borgenärer, grovt bokföringsbrott, grovt penningtvättsbrott är några av brottsrubriceringarna som skymtar förbi i telefonen.
– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är helt chockad. Så här får det inte gå till, säger Marie Brynolfsson.
Vi går en kort promenad mot Angereds servicecenter, till lokalerna där Arbetsförmedlingen låg innan den lades ned 2019. Marie Brynolfsson letar efter orden.
– Systemet är riggat för kriminella aktörer, säger vänsterpartisten.
”Money never sleeps”
Huvudmannen bakom jobbcoachbolaget som tömdes på pengar är en man i 40-årsåldern som vi kallar för Yosef, men som egentligen heter något annat. Efter en stökig tonårstid och en fängelsedom i 20-årsåldern för människorov kopplat till en knarkskuld har han sadlat om och blivit företagare inom välfärdsbranschen. Han har drivit flyktingboenden och assistansbolag och bakom sig har han en rad konkurser, uppsagda kommunavtal och indragna Ivo-tillstånd.
I flera fall har han överlåtit företagen till andra personer, som misstänks vara målvakter. Efter att han utträdde ur ett flyktingboendes styrelse använde han företagskortet till kontantuttag på över 100 000 kronor och smyckesköp i Dubai.
”Överlåtelsen förefaller vara en efterkonstruktion”, skriver konkursförvaltaren om bolaget, enligt Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
Under sin tid som assistansföretagare får han Ivo:s ögon på sig. Av en rapport från myndigheten framgår att han satt i system att driva välfärdsbolag genom målvakter.
Han går på årsstämmor för bolag han inte sitter i styrelsen för, skriver under hyresavtal för bolag han inte är formell ägare till och förfalskar underskrifter när Ivo begär in avtal.
Runt Yosef finns ett kluster av oseriösa assistansföretag som på olika sätt är kopplade till varandra och som ett efter ett förlorar sina Ivo-tillstånd.
I en sms-konversation med en branschkollega som också förlorat sitt tillstånd skriver Yosef:
”Totalt 118 bolag på fem år har förlorat tillstånd. Tio av dem är till oss. Haha”.
Branschkollegan svarar med fyra skrattemojisar. I ett annat meningsutbyte dem emellan skriver Yosef att deras motto är ”Money never sleeps”.
Men när den ena branschen slänger ut honom, hittar Yosef nya vägar tillbaka in i välfärdsföretagandet. När ett av assistansbolagen förlorat sitt tillstånd byter det helt enkelt namn och verksamhetsbeskrivning. Nu sysslar det med arbetsförmedling.
Att påstå att varningsklockorna ringer kring Yosef är vid det här tillfället en underdrift. Han är utkastad ur två olika välfärdssystem och Ivo är väl medvetna om hans inblandning i flera märkliga konkurser, liksom vanan att driva bolag genom målvakter.
Men Ivo har inte tillsynsansvar för Arbetsförmedlingen eller dess underleverantörer. Den 3 juni 2022, mindre än ett år efter att Ivo ryckt tillståndet av Yosefs assistansbolag, blir han underleverantör åt Arbetslivsresurs AR AB.
Vid det laget har två saker hänt med Arbetsförmedlingen. På grund av ”rättsliga oklarheter” har myndigheten slutat säga upp avtalen med de Rusta och matcha-leverantörer som presterar sämst. Tanken är att marknaden ska självreglera detta istället eftersom man förväntar sig att leverantörer som inte når lönsamhet kommer lämna tjänsten, uppgav företrädare för myndigheten till tidningen Arbetet.
För en opportunistisk välfärdsentreprenör är det en guldgruva: ett välfärdssystem med mycket låga trösklar, som få företag kastas ut från.
18 000 till Ali Khan-styrd förening
Från den lilla klubbstugan i Angered tar företaget emot mellan 150 000 och 200 000 i månaden för att bedriva stödverksamhet till arbetslösa. Dagens ETC:s granskning visar att Yosefs misstänkta bedrägeri i jobbcoachbolaget har kopplingar till organiserad brottslighet.
Målvakterna i bolaget har hittats via en 38-årig man från Ryssland. Genom kontakter i den rysktalande diasporan har han kommit över 36 olika bank-ID:n, flera tillhörandes utvandrade personer.
Bild:
Johan Svensson
Klubbstugan tillhör en fotbollsförening. Hyran ligger på 18 000 kronor i månaden och vid tidpunkten har en 37-årig man från Ali Khan-klanen en ledande ställning i föreningen.
Ali Khan-mannen är inte dömd för något, men i en polisrapport pekas han ut som kopplad till det kriminella Hjällbonätverket. 2020 skickade han 67 100 kronor till en medlem i Hjällbonätverket och året därpå hjälpte han en gängkriminell med starka band till Ali Khan-klanen att få låna drygt 650 000 kronor av en privatperson.
Ali Khan-mannen vill inte ställa upp på en intervju, men dementerar kraftigt att han ska ha vetat något om kriminaliteten hos sin hyresgäst.
Fortsatte i nytt bolag
Rusta och matcha-avtalet rullar på i några månader och Yosefs coachbolag får utbetalningar från Arbetslivsresurs som i sin tur får utbetalningar av Arbetsförmedlingen. Men under hösten dyker ett problem upp: ett återkrav på drygt 540 000 från Försäkringskassan gällande felaktigt utbetald assistans under tiden bolaget var ett assistansbolag.
Det är då som Yosef säljer bolaget med hjälp av den ryska målvaktsfixaren, en skenförsäljning enligt åklagaren.
Därefter görs uttagen av de två miljonerna från Skatteverket.
Villkoret är att allt ska betalas in igen, senast juli 2023, men vid det laget har pengarna redan lämnat Sverige för Kina, efter att ha skickats runt mellan dömda bedragare och konkursade bolag.
Men Yosef tänker inte sluta bedriva privat jobbcoachning. Han flyttar istället över verksamheten till ett nytt bolag, som också de sluter avtal med Arbetslivsresurs AR AB.
Bild:
Johan Svensson
Yosef vill inte ställa upp på intervju, trots flera kontaktförsök från Dagens ETC. Men han står fortfarande kvar som ägare till bolaget som tog över avtalet med Arbetslivsresurs AR AB.
I förhör uppger han att han klev av styrelsen i det nya bolaget på Arbetslivsresurs inrådan, men står fortfarande registrerad som bolagets ägare.
– Anledningen är att Arbetslivsresurs säger att om vi vill fortsätta samarbeta, så kan jag inte vara representant för bolaget, säger han i förhör i november 2024.
När vi kommer fram till Yosefs nya bolags lokal i Nol, en liten industriort två och en halv mil norr om Göteborg, en fredag i april lyser dammet i fönstren av eftermiddagssolen. Rött tegel syns genom spruckna fasader, glasdörrar har täckts för med plywoodskivor.
Och mycket riktigt: På entrédörren till ett anonymt kontorshotell finns en skylt för Arbetslivsresurs AR AB.
Det är tomt i kontorshotellet, den här fredagen. Längst bort i korridoren på andra våningen sticker en kvinna i 40-årsåldern ut huvudet. Hon berättar att verksamheten bedrivs av Yosefs nya bolag för Arbetslivsresurs räkning och Yosef fortfarande är verksam i bolaget.
– Han är inte här idag, säger hon.
Arbetslivsresurs är en av Sveriges största Rusta och matcha-leverantörer, med över 50 leveransområden runt om i landet. För ägaren Arenakoncernen har dotterbolaget varit en kassako: 2023 omsatte man nästan 350 miljoner kronor och delade ut 30 miljoner kronor i utdelning. Ytterligare 8,5 miljoner skickades vidare till andra bolag i koncernen. Och i botten av strukturen finns alltså en underleverantör med ett tveksamt förflutet inom välfärdsbranschen och som utreds för grova brott.
Senast i juni 2024 måste Arbetslivsresurs ha haft kännedom om brottsmisstankarna mot underleverantören, för då plockades en av deras egna medarbetare in för förhör. Ändå har avtalet rullat på. Kvinnan på det nya jobbcoachbolaget i Nol berättar att kontraktet är uppsagt och slutar gälla 1 maj 2025, men säger sig inte veta när avtalet sades upp.
Var det efter åtalet?
– Ingen aning.
Koncernägaren: ”Kastar ur dig floskler”
Arbetslivsresurs vd Magnus Eriksson inleder med att förneka all kännedom om den misstänkta brottsligheten hos underleverantören när vi ringer upp.
– Vi har säkert underkonsultkostnader i Arbetslivsresurs på fyra-fem miljoner kronor i månaden. Vad olika bolag heter har inte jag check på, säger Magnus Eriksson.
Det låter inte bekant att ni har en underleverantör som ska ha svindlat Skatteverket på två miljoner kronor?
– Det hoppas jag verkligen inte att vi har. Det avtalet skulle vi ha avslutat så fort vi fick kännedom om det.
Arbetslivresurs AR AB:s avtal med Yosefs nya bolag är fortfarande giltigt och det är oklart när det sades upp. Magnus Eriksson vill inte svara på när bolaget reagerade på uppgifterna om att Yosef var misstänkt för allvarliga brott.
– Är man dömd om man är misstänkt? frågar han.
Du tycker inte att misstankar om grovt bokföringsbrott, penningtvätt och grovt bedrägeri mot Skatteverket är tillräckligt för att du ska vilja avsluta ett avtal?
– Nu ställde du ju en massa hypotetiska frågor utifrån någonting som är svårt att ge ett svar på. Jag tycker att är man dömd och det finns offentliga handlingar på det, då är det allvarligt. Fram tills dess att man inte har fullständig information, så har man inte fullständig information. Annars blir det att man går på hörsägen.
När polisen häktar någon är den misstänkt för ett visst brott. Det är inte hörsägen.
– Men har polisen informerat oss om det?
I det här fallet har de absolut gjort det, eftersom de tog in er områdeschef för förhör.
– Ja … Jag vet inte, hon jobbar inte kvar hos oss.
Magnus Eriksson menar att han inte har ”detaljkunskap” om Yosefs båda bolag som varit deras underleverantörer.
– Du kastar ur dig en massa floskler som du vill att jag ska svara på, säger han och ber om att få se Dagens ETC:s faktaunderlag.
Efter intervjun skickar Dagens ETC ett mejl med hela brottsutredningen och åtalet mot Yosef. Magnus Eriksson återkommer inte, varken på mejl eller i telefon.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.