Hoppa till innehållet

Sport

Tidigare landslagsstjärnan om avtalet: Steg i rätt riktning

Svenska damlandslaget i fotboll har numera ett gemensamt avtal med herrlandslaget. Ett steg på vägen, tycker den förre landslagsmålvakten Caroline Jönsson, som jobbar både nationellt och internationellt för att främja hållbara karriärer och till exempel göra det enklare att kombinera landslagsspel med föräldraskap.
Svenska damlandslaget i fotboll har numera ett gemensamt avtal med herrlandslaget. Ett steg på vägen, tycker den förre landslagsmålvakten Caroline Jönsson, som jobbar både nationellt och internationellt för att främja hållbara karriärer och till exempel göra det enklare att kombinera landslagsspel med föräldraskap. Bild: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Dagens ETC.

I december meddelade Svenska fotbollförbundet att dam- och herrlandslaget får lika lön. En fråga som tidigare landslagsmålvakten Caroline Jönsson har drivit hårt.”Jag tror att det finns en annan medvetenhet i dag, framför allt hos sponsorer och allmänhet, som inneburit en påtryckning”, säger hon.

Ersättningarna till spelarna i fotbollslandslagen har tidigare inte varit offentliga men har diskuterats friskt. 2019 tog frågan ordentlig fart då Diskrimineringsombudsmannen utredde löneskillnaderna. DO kom fram till att damerna visserligen har missgynnats men att det inte varit fråga om diskriminering.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Relaterade artiklar

00:00 / 00:00