Sport.

2019-06-07 13:29
Puffetikett
Dagens ETC

Nu börjar VM-sommaren

I dag börjar fotbolls-VM i Frankrike. 24 landslag, från Jamaica till Japan, gör upp i totalt 52 matcher i nio franska städer för att om exakt en månad kora en guldmedaljör.

Damfotbollen har växt ofantligt de senaste åren och förra VM, i Kanada 2015, sågs av runt 750 miljoner tv-tittare världen över. Och bara det senaste halvåret har det lyft rejält på läktarna med rekordpublik efter rekordpublik på damklubbarnas toppmatcher i Madrid, Turin och på Wembley.

Till årets VM har redan uppåt 800 000 biljetter sålts och de flesta stormatcherna är slutsålda. Dagens ETC guidar till sommarens VM-fest.

Viktiga matcher

7/6: Frankrike-Sydkorea (öppningsmatch)

11/6: Sverige-Chile

16/6: Sverige-Thailand

20/6: Sverige-USA

22-25/6: Åttondelsfinaler
27-29/6: Kvartsfinaler
2-3/7: Semifinaler

6/7: Bronsmatch
7/7 Final

Spelplatserna

VM-fotbollen kommer att spelas på nio olika arenor utspridda över hela Frankrike. Från norr till söder räknar vi Valenciennes, Le Havre, Reims, Paris, Rennes, Lyon, Grenoble, Nice och Montpellier. Finalen spelas på Parc Olympique Lyonais i damfotbollens egen huvudstad Lyon, med plats för 57 900 åskådare.

Guldfavoriterna

USA

Christen Press. Foto: David Vincent/TT/AP
Christen Press.

De regerande mästarna är storfavoriter till att ta sitt fjärde guld och sin åttonde medalj sedan det första världsmästerskapet i foboll för damer hölls 1991. USA har en ruskigt stark offensiv trio med superstjärnan Alex Morgan flankerad av Tobin Heath and Megan Rapinoe, samt gott om erfarenhet i tunga namn som Christen Press och Carli Lloyd. Ställs mot Sverige redan i gruppspelet kvällen före midsommar.


Frankrike

Värdnationen ses som största utmanaren till USA i kampen om VM-guldet. Har fjärdeplatsen från 2011, då de förlorade bronsmatchen mot Sverige, som främsta VM-merit hittills.

Corinne Diacres landslagstrupp har en bra mix av rutin och talang, med en stark stomme från Champions League-mästarna Lyon där kaptenen Amandine Henry och forwarden Eugénie Le Sommer lyser allra klarast av stjärnorna. 

Tyskland

Anja Mittag, här i FC Rosengårds tröja. Foto: TT
Anja Mittag, här i FC Rosengårds tröja.

VM-guldmedaljörer 2003 och 2007, regerande OS-mästare, men bara fjärdeplats i VM senast. Tyskland har genomgått en generationsväxling, där namn som Mittag, Krahn och Laudehr ersatts av nya stjärnor som Alexandra Popp och Dzsenifer Marozsán. Tvåa på FIFA-rankingen, men lite oberäkneliga. Nya förbundskaptenen Martina Voss-Tecklenburg har fått en bra start med vinster över både Frankrike och Sverige i träningsmatcher under våren.

England

Tog brons i Kanada 2015 och nådde semifinal även i EM 2017. Trea på världsrankingen och en av kandidaterna som kan nå hela vägen till guld. Phil Neville har ett spännande lag där namn som Lucy Bronze, Jodie Taylor, Karen Carney, Steph Houghton och Nikita Parris sticker ut.

Utmanare
Brasilien, Kanada, Japan, Nederländerna, Australien, Sverige.

Sveriges chanser

Efter silvret 2003 och bronsen 1991 och 2011 har den stora fotbollsvärlden börjat komma ikapp Sverige som nu bara är nia på världsrankingen. Peter Gerhardssons blågula trupp har mycket rutin i namn som Caroline Seger, Nilla Fischer, Kosovare Asllani och Linda Sembrant, men frågetecknen kring anfallsspelet är stora. Ska Stina Blackstenius, Sofia Jakobsson eller kanske unga talangen Julia Zigiotti Olme göra målen? Och hur står sig Hedvig Lindahl i mål efter knapert med speltid i sitt klubblag Chelsea senaste tiden?

Sverige bör klara av både Chile och Thailand relativt enkelt, men får avsevärt svårare motstånd i en eventuell kvartsfinal då sannolikt Frankrike eller Tyskland väntar. Fixar vi det lär det bli en magisk blågul VM-sommar.

Landslaget innan träningsmatchen mot Sydkorea – som slutade med seger, 1–0 till Sverige. Foto: Adam Ihse / TT
Landslaget innan träningsmatchen mot Sydkorea – som slutade med seger, 1–0 till Sverige.

10 största stjärnorna

1. Alex Morgan, USA.

Foto: Julio Cortez/TT/AP

2. Dzenfier Marozsan, Tyskland.

3. Marta, Brasilien.

Foto: Silvia Izquierdo/TT/AP

4. Lucy Bronze, England.
5. Amandine Henry, Frankrike.

6. Sam Kerr, Australien.

7. Lieke Martens, Nederländerna.
8. Megan Rapinoe, USA.

9. Alexandra Popp, Tyskland.
10. Kosovare Asllani, Sverige.

(O)jämställdheten

När USA vann VM 2015 fick de två miljoner dollar i prispengar. Att jämföra med de 35 miljoner som Tyskland fick när de vann herr-VM året innan. Till sommarens VM är prissummorna dubblerade från FIFA. Den totala prissumman är på 30 miljoner dollar, som dock kan jämföras med den totala prissumman för fjolårets herr-VM som låg på 400 miljoner dollar, enligt CNN.
Spelarnas världsfackförbund uttalade sig såhär om prissummorna: ”Fotbollen står ännu längre ifrån målet om jämställdhet för alla VM-spelare oavsett kön”.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter