Hoppa till innehållet

Valnötsrisotto med sparris och ramslök

Den här risotton görs på havreris. Du kan göra den på vanligt sätt med risottoris också – följ då anvisningarna på förpackningen när det gäller koktid med mera.

4 portioner

  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • 3 dl havreris (eller risottoris)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 100 g valnötter, hackade
  • 2 dl vitt vin
  • 3–5 dl grönsaksbuljong
  • 1 knippe ramslök, strimlad
  • 30 g riven parmesanost
  • 30 g smör
  • 1 knippe grön sparris, i grova bitar
  • olivolja, till stekning
  • salt, nymalen svartpeppar

Ur boken Frukt & Bär A–Ö av Paul Svensson (Bonnier Fakta)

  1. Koka balsamvinäger och honung i en liten kastrull till en simmig konsistens. Häll upp i en skål.
  2. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Tillsätt havreriset och låt det sjuda i 8 minuter. Häll av vattnet och spola riset kallt.
  3. Fräs löken mjuk i olja. Tillsätt valnötterna och fräs försiktigt i några minuter. Tillsätt ris och vin och låt koka ihop. Slå i grönsaksbuljongen och sjud till en krämig konsistens (stärkelsen från havreriset reder vätskan). Rör ner hälften av ramslöken och lägg i parmesan och smör. Smaka av med salt och peppar.
  4. Koka upp saltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna hastigt, i cirka 2 minuter. Häll av vattnet.
  5. Toppa risotton med den varma sparrisen och med resten av ramslöken. Ringla balsamvinäger runtom och servera direkt.

Du kanske även gillar