
Valnötsrisotto med sparris och ramslök
Den här risotton görs på havreris. Du kan göra den på vanligt sätt med risottoris också – följ då anvisningarna på förpackningen när det gäller koktid med mera.

4 portioner
- 1 dl balsamvinäger
- 1 msk honung
- 3 dl havreris (eller risottoris)
- 1 gul lök, finhackad
- 100 g valnötter, hackade
- 2 dl vitt vin
- 3–5 dl grönsaksbuljong
- 1 knippe ramslök, strimlad
- 30 g riven parmesanost
- 30 g smör
- 1 knippe grön sparris, i grova bitar
- olivolja, till stekning
- salt, nymalen svartpeppar
Ur boken Frukt & Bär A–Ö av Paul Svensson (Bonnier Fakta)
- Koka balsamvinäger och honung i en liten kastrull till en simmig konsistens. Häll upp i en skål.
- Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Tillsätt havreriset och låt det sjuda i 8 minuter. Häll av vattnet och spola riset kallt.
- Fräs löken mjuk i olja. Tillsätt valnötterna och fräs försiktigt i några minuter. Tillsätt ris och vin och låt koka ihop. Slå i grönsaksbuljongen och sjud till en krämig konsistens (stärkelsen från havreriset reder vätskan). Rör ner hälften av ramslöken och lägg i parmesan och smör. Smaka av med salt och peppar.
- Koka upp saltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna hastigt, i cirka 2 minuter. Häll av vattnet.
- Toppa risotton med den varma sparrisen och med resten av ramslöken. Ringla balsamvinäger runtom och servera direkt.