Hoppa till innehållet

Sticky aubergine

Sedan Maria Zihammou åt rostad aubergine med chilisås första gången på en mysig kinesisk restaurang i Paris, har hon lagat rätten många gånger. Hon serverar den ofta tillsammans med andra smårätter.

 

4 portioner

  • 2 medelstora auberginer (ca 500 g)
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili, t.ex. thaichili eller spansk peppar
  • 2 salladslökar
  • 2 msk neutral olja, t ex rapsolja
  • 1 msk riven färsk ingefära

Sås

  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk sesamolja

Ur boken Asiatiska smårätter, nudlar och ris av Maria Zihammou (Semic).

  1. Skär auberginen i skivor. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Strimla och finhacka chilin. Skär salladslöken i tunna skivor.
  2. Blanda samman alla ingredienser till såsen.
  3. Hetta upp en stekpanna och tillsätt olja. Stek aubergineskivorna i omgångar på hög värme, några minuter på varje sida, tills de är mjuka och fått brun färg. Lägg aubergineskivorna åt sidan.
  4. Tillsätt lök, vitlök, chili, ingefära och hälften av salladslöken i samma panna. Stek blandningen i några minuter under omrörning, tillsätt lite mer olja om det behövs.
  5. Lägg tillbaka aubergineskivorna i pannan och häll i såsen. Blanda och låt puttra samman i några minuter. Tillsätt lite vatten om det är för torrt i pannan.
  6. Toppa med resten av den skivade salladslöken.

Du kanske även gillar