Sticky aubergine
Sedan Maria Zihammou åt rostad aubergine med chilisås första gången på en mysig kinesisk restaurang i Paris, har hon lagat rätten många gånger. Hon serverar den ofta tillsammans med andra smårätter.
4 portioner
- 2 medelstora auberginer (ca 500 g)
- 1 schalottenlök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 röd chili, t.ex. thaichili eller spansk peppar
- 2 salladslökar
- 2 msk neutral olja, t ex rapsolja
- 1 msk riven färsk ingefära
Sås
- 2 msk japansk soja
- 1 msk risvinäger
- 2 msk strösocker
- 1 tsk sesamolja
Ur boken Asiatiska smårätter, nudlar och ris av Maria Zihammou (Semic).
- Skär auberginen i skivor. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Strimla och finhacka chilin. Skär salladslöken i tunna skivor.
- Blanda samman alla ingredienser till såsen.
- Hetta upp en stekpanna och tillsätt olja. Stek aubergineskivorna i omgångar på hög värme, några minuter på varje sida, tills de är mjuka och fått brun färg. Lägg aubergineskivorna åt sidan.
- Tillsätt lök, vitlök, chili, ingefära och hälften av salladslöken i samma panna. Stek blandningen i några minuter under omrörning, tillsätt lite mer olja om det behövs.
- Lägg tillbaka aubergineskivorna i pannan och häll i såsen. Blanda och låt puttra samman i några minuter. Tillsätt lite vatten om det är för torrt i pannan.
- Toppa med resten av den skivade salladslöken.