Hoppa till innehållet

Shakshuka

Shakshuka är en kryddstark grönsaksragu där ägg adderas på slutet. Dess ursprung är omstritt – det hävdas att den härstammar från det Osmanska riket eller Palestina. Traditionellt serveras den till frukost eller brunch, vilket inte hindrar Karl Gabor från att laga shakshuka till middag när han ”inte vill ha större ståhej – det går ju på 30 minuter”. Karl som arbetar som fotograf och formgivare kom från Ungern till Sverige 1971, innan järnridån föll.

 




 

4 mindre portioner

  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 röda chili, hackade (urkärnade)
  • 1 msk skivad jalapeno eller padronchili
  • 500 g körsbärstomater, konserv
  • 1 msk harissa eller sambal oelek
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1–2 msk malen spiskummin
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vatten eller lite öl
  • 1 tsk salt
  • 4 ägg
  • 1 kruka färsk koriander/persilja

Ur boken Global matkultur i Sverige. Nysvenskarnas recept och berättelser från hela världen, och möten med lokala producenter av Marloes Öhrnell (Whip Media).

  1. Skala och tärna gul lök och stek i olivolja i en djup stekpanna eller gryta på låg värme i 15 minuter gärna under lock. 
  2. Riv ner vitlök, tillsätt röd chili och skivad chili, jalapeno eller padron. Häll på hela tomater från konserv, tillsätt harissa, salt, alla kryddor, tomatpuré och eventuellt lite vatten om det känns torrt. Låt puttra på svag värme i 15 minuter, smaka av med salt och peppar.
  3. Gör små gropar i grytan och knäck ner äggen, helst ska gulorna vara hela. Lägg på ett lock och låt äggen stelna.
  4. Toppa med mycket koriander eller persilja eller lite extra skivad padron. Servera gärna bröd till – det är riktigt gott att doppa i den kryddiga såsen.

Du kanske även gillar