
Saffransgröt med björnbärssylt & mandel
Den här gröten är inspirerad av den gotländska desserten saffranspannkaka som görs på risgryn, saffran och mandel. Den serveras traditionellt med salmbärssylt och grädde. Här serveras den med björnbärssylt, jag älskar den lite parfymerade söta smaken som kommer fram när man kokar sylt på björnbär.

4 portioner
Gröt:
- 1 ¾ dl grötris
- 7 dl mjölk, 3 %
- 3 dl vatten
- 2 pkt saffran (à 0,5 g)
- 4 krm salt
Servering:
- Björnbärssylt, köpt eller hemkokad
- Mandel, rostad och hackad
- Varm mjölk
Ur boken Gröt: Frukost, savoury och söt av Hedvig Billengren Lindenbaum (Natur & Kultur)
- Gröt: Koka upp mjölk, vatten, saffran och salt. Tillsätt riset under omrörning. Sänk värmen lite och låt koka cirka 25 minuter. Rör om då och då, ofta mot slutet.
- Toppa gröten med sylt och mandel, servera med varm mjölk.