Rostat surdegsbröd med brysselkål och burrata
Rostade frön och hasselnötter smakar mycket mer än naturella. Pumpakärnor rostar du i en varm stekpanna med bara lite olivolja och flingsalt tills kärnorna spricker och blir gyllengröna. De små sesamfröna rostas bara någon minut – de brukar börjar hoppa i pannan av värmen. Hasselnötter lägger du på en plåt och ugnsrostar på 180 grader, cirka sju minuter, ta ut och gnugga dem mellan händerna i en ren handduk så lossnar skalen – använd gärna sedan nötterna i det här receptet. Det finns även färdigrostade frön och nötter att köpa.
4 mackor
- 4 skivor surdegsbröd
- smör och olivolja
- 250 g brysselkål
- 1 1/2 dl hasselnötter
- 2 burrata (ca 200 g)
- 1 kruka timjan
- salt och peppar
Ur boken Gott käk utan krångel av Tina Nordström (Bonnier Fakta).
- Stek brödskivorna i lite smör och olivolja i en panna.
- Ansa brysselkålen och skär i halvor eller tjocka skivor.
- Rosta hasselnötterna enligt texten ovan, eller använd färdigrostade. Grovhacka dem.
- Stek nötterna tillsammans med brysselkålen i lite smör och olja i 5–6 minuter, tills kålen är mjuk. Salta och peppra.
- Dela osten i halvor och bred ut en halva på varje brödskiva. Toppa med brysselkål, nötter och timjanblad.