
Ramen med majs, purjolök och krämig misobuljong
En matig och mättande japansk nudelsoppa med grönsaker. Här använder Maria Zihammou en svampbuljong som hon smaksätter med miso och sesampasta. Kombinationen blir riktigt umamistinn och passar perfekt till söta majskorn, svamp och purjolök.

4 portioner
- 1 l svampbuljong, eller 1 l vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
- 3 msk vit miso
- 1 msk tahini
- 2 msk pressad limesaft
- 300 g torkade eller 700 g färska udonnudlar
- 4 ägg
- 200 g svamp, t ex shiitake eller champinjoner
- 2 msk neutral olja, t ex rapsolja
- 2 tsk riven färsk ingefära
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk japansk soja
- 2 dl majskorn
- 1/2 purjolök
- 2 msk rostade sesamfrön
- ev chiliolja
Ur boken Asiatiska smårätter, nudlar och ris av Maria Zihammou (Semic).
- Koka upp buljongen och smaksätt den med miso, tahini och limesaft.
- Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen och låt dem rinna av i ett durkslag.
- Koka äggen krämiga i 6 minuter. Skölj med kallt vatten och skala äggen när de kallnat. Skär i halvor.
- Ansa och skär svampen i skivor. Hetta upp en stekpanna och stek svampen i oljan i några minuter tills den fått färg.
- Smaksätt buljongen med ingefära, riven vitlök och soja. Smaka av om det behövs med lite salt.
- Fördela nudlarna i 4 skålar. Häll över buljong och toppa med stekt svamp, majskorn, strimlad purjolök, ägg och sesamfrön. Servera gärna soppan med chiliolja.