Porotos granados
Karin Pozo kom till Sverige som tolvåring, 1986. Idag jobbar hon som kock på Södra Källtorps förskola i Västerås, där hon ibland serverar denna bönsoppa. I Chile lagas den ofta på färska skalbönor i säsong. I detta recept används istället torkade vita bönor.
4–6 portioner
- 3 dl torkade vita bönor
- 400 g tärnad pumpa, t ex butternut
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tomat
- 2 burkar majs
- 1 kruka färsk basilika
- rapsolja
- paprikapulver, valfritt
- 1 tsk spiskummin, valfritt
- salt
Ur boken Global matkultur i Sverige. Nysvenskarnas recept och berättelser från hela världen, och möten med lokala producenter av Marloes Öhrnell (Whip Media).
Lägg de torkade vita bönorna i blöt dagen innan.
Skölj bönorna och koka dem i dubbelt så mycket vatten. Tillsätt salt och eventuellt spiskummin och paprikapulver. Koka upp.
Det tar ungefär 1 timme innan bönorna blir mjuka. När 45 minuter har gått av koktiden, lägg i den tärnade pumpan.
Hacka löken, pressa vitlöken och hacka tomaten. Stek allt i lite olja i en stekpanna i 3–5 minuter och tillsätt sedan lökröran till soppan.
Mixa majsen och basilikan med en stavmixer. När det återstår 5 minuter av koktiden, lägg i majsblandningen. Låt soppan sjuda på låg värme i 5 minuter under omrörning och smaka av med salt.
Blanda några matskedar rapsolja med paprikapulver och ringla över soppan vid servering.