Hoppa till innehållet

Porotos granados

Karin Pozo kom till Sverige som tolvåring, 1986. Idag jobbar hon som kock på Södra Källtorps förskola i Västerås, där hon ibland serverar denna bönsoppa. I Chile lagas den ofta på färska skalbönor i säsong. I detta recept används istället torkade vita bönor.

 




 

4–6 portioner

  • 3 dl torkade vita bönor
  • 400 g tärnad pumpa, t ex butternut
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tomat
  • 2 burkar majs
  • 1 kruka färsk basilika
  • rapsolja
  • paprikapulver, valfritt
  • 1 tsk spiskummin, valfritt
  • salt

Ur boken Global matkultur i Sverige. Nysvenskarnas recept och berättelser från hela världen, och möten med lokala producenter av Marloes Öhrnell (Whip Media).

Lägg de torkade vita bönorna i blöt dagen innan.

Skölj bönorna och koka dem i dubbelt så mycket vatten. Tillsätt salt och eventuellt spiskummin och paprikapulver. Koka upp. 

Det tar ungefär 1 timme innan bönorna blir mjuka. När 45 minuter har gått av koktiden, lägg i den tärnade pumpan.

Hacka löken, pressa vitlöken och hacka tomaten. Stek allt i lite olja i en stekpanna i 3–5 minuter och tillsätt sedan lökröran till soppan.

Mixa majsen och basilikan med en stavmixer. När det återstår 5 minuter av koktiden, lägg i majsblandningen. Låt soppan sjuda på låg värme i 5 minuter under omrörning och smaka av med salt.

Blanda några matskedar rapsolja med paprikapulver och ringla över soppan vid servering.

Du kanske även gillar