
Päron, rosmarin, kolasås & flingsalt
Rosmarin är kanon till både äpple och päron, särskilt bra blir det tillsammans med kolasmaken och sältan i den här rätten. Lite av en klassiker!

4-6 portioner
- 4 päron, helst Kaiser, skalade, urkärnade och kvartade
- 2 dl strösocker
- 3 kvistar rosmarin
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk pressad citronsaft
- 50 g smör
- 2 tsk flingsalt
- vaniljglass till servering
Ur boken Smaker: örter & kryddor av Tommy Myllymäki (Natur & Kultur)
- Smält sockret i en panna och låt det bli karamelliserat gyllenbrunt.
- Tillsätt päron och rosmarin och låt päronen steka i karamellen 1 minut.
- Tillsätt grädden i en tunn stråle och låt den koka ihop tillsammans med päronen.
- Tillsätt citronsaft och koka ihop tills du har en konsistens av kolasås. Vispa sist ner smör och flingsalt.
- Servera päronen med vaniljglass.