Hoppa till innehållet

Päron, rosmarin, kolasås & flingsalt

Rosmarin är kanon till både äpple och päron, särskilt bra blir det tillsammans med kolasmaken och sältan i den här rätten. Lite av en klassiker!

 

 

4-6 portioner

  • 4 päron, helst Kaiser, skalade, urkärnade och kvartade
  • 2 dl strösocker
  • 3 kvistar rosmarin
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 50 g smör
  • 2 tsk flingsalt
  • vaniljglass till servering

Ur boken Smaker: örter & kryddor av Tommy Myllymäki (Natur & Kultur)

  1. Smält sockret i en panna och låt det bli karamelliserat gyllenbrunt.
  2. Tillsätt päron och rosmarin och låt päronen steka i karamellen 1 minut.
  3. Tillsätt grädden i en tunn stråle och låt den koka ihop tillsammans med päronen.
  4. Tillsätt citronsaft och koka ihop tills du har en konsistens av kolasås. Vispa sist ner smör och flingsalt.
  5. Servera päronen med vaniljglass.

Du kanske även gillar