Hoppa till innehållet

Orecchiette med karljohanssvamp och äggula

Kungen av svampar möter drottningen av pasta! Men självklart går det att använda annan pasta och någon annan vildsvamp. Orkar du inte göra svampbuljong så gör en fuskbuljong genom att blanda ihop 1 dl vatten och 3 msk japansk soja.

 


 

4 portioner

  • 500 g färska champinjoner, skivade
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 tomater
  • 400 g färsk karljohanssvamp, skivad
  • 200 g rumstempererat smör, tärnat
  • 500 g färsk eller 350 g torkad orecchiette eller annan pasta
  • 2 msk vitlöksolja 
  • 1 msk hackad persilja
  • rapsolja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar

 Topping

  • 4 äggulor
  • 40 g pecorino, finriven
  • zest från 1 citron
  • 1 msk finskivad salladslök
  • nymalen svartpeppar

Ur boken Solen av Adam Dahlberg och Albin Wessman (Norstedts).

  1. Koka champinjonerna i saltat vatten i en timme. Sila bort svampen och reducera buljongen tills bara 2 dl återstår.
  2. Dela tomaterna och riv dem på den grova sidan av rivjärnet. Lägg i en sil, strö på en nypa salt och låt vätskan rinna av.
  3. Stek karljohanssvampen gyllene i en stor stekpanna med olja, krydda med salt.
  4. Slå i svampbuljongen och tillsätt smöret lite i taget under omrörning så att det blir till en krämig sås. Skulle såsen spricka, tillsätt ett par matskedar vatten så går den ihop igen.
  5. Koka pastan al dente i saltat vatten, häll av i durkslag och vänd ner i stekpannan med svampen.
  6. Tillsätt vitlöksolja, persilja och den rivna tomaten. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera i djupa tallrikar med en äggula på varje portion. Toppa med pecorino, citronzest, salladslök och nymalen svartpeppar.

Du kanske även gillar