Hoppa till innehållet

Marockanska morötter

Det här var en av de första rätterna som serverades på Solen i Slakthusområdet i Stockholm när restaurangen öppnade 2023. Vid det här laget har där lagats flera tusen portioner. "Trots det så är det svårt att tröttna på den", säger Adam Dahlberg och Albin Wessman som driver stället. Testa också att använda andra rotfrukter, som gulbeta, palsternacka eller rotselleri.

 


 

4 portioner

  • 4 morötter
  • 1/2 tsk malen koriander 
  • 4 msk grekisk yoghurt 
  • ca 4 msk harissa (gärna grön) 
  • 2 msk rostade, saltade och grovhackade macadamianötter 
  • 1 msk tunt skivad färsk jalapeño 
  • 4 torkade aprikoser, skurna i mindre bitar 
  • 2 msk flytande honung 
  • färsk koriander 
  • olivolja 
  • salt och flingsalt

Ur boken Solen av Adam Dahlberg och Albin Wessman (Norstedts)

  1. Sätt ugnen på 250 grader. 
  2. Skala morötterna och rosta hela med lite matolja och salt tills de blivit mjuka och gyllene, ca 8 minuter. 
  3. Skär morötterna i grövre bitar och krydda med flingsalt och malen koriander. 
  4. Lägg de varma morötterna på en tallrik, toppa med harissa efter smak, klickar av yoghurten, macadamianötter, jalapeño, aprikoser och koriander. 
  5. Ringla över honung och avsluta med olivolja och flingsalt.

Du kanske även gillar