Hoppa till innehållet

Lila blomkål med smörstekta vindruvor

Det var en sensommarkväll i Pelles sommarhus på Österlen. Pelle plockade en klase vindruvor: ”De här måste du smaka”. Då kom jag att tänka på de fina blomkålsbuketterna som vi fått från Johan under dagen. De borde ju passa fint ihop med druvorna, lite smör och med en skjuts av chili och färska shisoblad. Vi gick in direkt och testade. Tummen upp från alla och så slängde vi in en tallrik under kameran precis innan ljuset helt falnade för dagen.

4 portioner, som ett tillbehör/förrätt

  • 4 msk smör
  • 600 g blomkåls- eller broccolibuketter
  • 10 g torkade bird’s eye chili
  • 200 g vindruvor
  • 1 tsk rörsocker
  • flingsalt
  • shisoblad

1. Smält smöret i en het stekpanna. När smöret tystnar och slutar bubbla, lägg i blomkåls- eller broccolibuketterna och stek dem gyllenbruna och krispiga.

2. Sänk till medelvärme och lägg i chili, vindruvor och socker. Låt det puttra i cirka 5 minuter, rör varsamt under tiden. Smaka av med salt.

3. Lägg några shisoblad på varje tallrik. Skeda över en blomkålsbukett och lite vindruvor. Ringla till sist över chilismöret från pannan.


Ur boken Kålkokbok

Pelle Bergström, Victoria Nordström och Martin Nordin

Bookmark Förlag

Du kanske även gillar