Hoppa till innehållet

La fettuna – med hyvlade grönsaker och Novello-olja

Novello-olja är från den första pressen och anses också vara den finaste, men det är en färskvara. Får du inte tag på en novello fungerar den godaste olivolja du kan hitta alldeles utmärkt.

Ur boken Enkel god mat

Olle T Cellton

Natur&Kultur

6 portioner

  • 6 skivor gott surdegsbröd
  • lite blandade fina rotfrukter, t ex morot, betor, rädisor och palsternacka
  • lite blandade andra goda grönsaker, t ex fänkål, selleri (innersta stjälkarna)
  • rikligt med god olivolja
  • havssalt
  • nymald svartpeppar

Gör så här:

Skiva alla grönsaker tunt på en mandolin. Ringla över lite olja.

Hetta upp en stekpanna tills den är riktigt het, eller använd kolgrill om du ändå grillar till varmrätten. Rosta bröden i stekpannan (eller grilla dem) på båda sidorna. Du vill gärna ha dem lite lätt brända. Lägg upp bröden på en tallrik och ringla över rikligt med olja, och när du har gjort det ringlar du över lite till. 

Strö över lite salt och mal över lite peppar. 

Lägg upp grönsakerna i fina små högar intill brödet. 

Äts såklart med händerna så lägg fram en extra servett.

Du kanske även gillar