Hoppa till innehållet

Knådfria frukostfrallor

Det här är ett grundrecept som går att variera i all oändlighet. Du kan ersätta en del av mjölet med en annan sort (till exempel upp till hälften mot ett fullkornsmjöl). Du kan också strö över olika typer av frön och kärnor (exempelvis sesamfrön och solroskärnor) – pensla då degbullarna med vatten innan, så fastnar de bättre.

 

9–12 frallor

  • 3 g (3 krm) jäst
  • 350 g (3 ½ dl) kallt vatten
  • 450 g (7 ½ dl) vetemjöl special (vanligt går också bra )
  • 8–10 g (ca 1 ½ tsk) salt
  • eventuellt frön och kärnor att strö över

Ur boken Bröd bröd bröd – recept, råd och genvägar av Martin Johansson (Bonnier Fakta)

  1. Rör ihop alla ingredienser till en deg i en bunke. Degen behöver inte knådas, bara röras tills den precis går ihop — antingen för hand eller med degblandare. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 8 timmar över natten.
  2. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och vik ihop den till ett paket. Täck med bakhandduk och låt jäsa i cirka 40 minuter.
  3. Sätt ugnen på 250 grader i god tid, minst 30 minuter före gräddning.
  4. Dela degen i 9–12 bitar med en degskrapa eller stekspade och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla eventuellt på vatten och strö över frön. Grädda frallorna i mitten av ugnen tills de har fått fin färg, cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.

Du kanske även gillar