Hoppa till innehållet

Grönsaksgryta Niramish

Grönsaksgryta Niramish kan syfta på flera olika typer av grönsaksgrytor, men i detta fall är det ett recept på en med säsongsbetonade grönsaker, mungbönor och smaksatt med panch phoron och bagar. I den ursprungliga rätten använder man lau, en typ av kalebass, grön papaya och matbanan, men jag har bytt ut dessa ingredienser mot mer lättillgängliga grönsaker med liknande smakprofil, som potatis och zucchini.

Ur kokboken

Masala mama: En introduktion till det bengaliska köket

Rizwan Qadery

Natur&Kultur

Ingredienser

  • 2 msk delade gula mungbönor
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk panch phoron (en kryddblandning där du blandar 1 msk hel anis alt hel spiskummin, 1 msk bruna senapsfrön, 1 msk bockhornsklöver, 1 msk fänkålsfrön, 1 msk svart kummin)
  • 1 tsk salt
  • 1 lagerblad
  • 1 potatis, tärnad
  • 1 morot, tärnad
  • 1 dl blomkål, i mindre bitar
  • 1 gul lök, skivad
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 1 msk riven ingefära
  • ca 1 dl tärnad aubergine
  • ca 1 dl tärnad zucchini
  • 1 dl skivad kål, t ex vitkål, savoj- eller spetskål
  • 1–2 gröna chili, skårade i mitten
  • ca 3 dl vatten
  • 1 citronklyfta
  • 2 msk neutral olja
  • bagar (kryddolja: Värm 2–3 msk neutral olja, tillsätt 1/2 gul lök, skivad och 1 vitlöksklyfta, skivad och bryn lätt tills de fått färg och en härlig rostad karaktär. Tillsätt 1–2 gröna chili, skårade, 1/2 tsk svart kummin, 1/2 tsk fänkålsfrön, 1/2 tsk kumminfrön, 1/2 tsk senapsfrön och stek tills aromerna frigörs i oljan.

1. Förbered kryddblandningen ranch phoron och kryddoljan bagar

2. Värm en kastrull till medelvärme och rosta mungbönorna och de torra kryddorna tills de doftar tydligt.

3. Tillsätt olja och stek kryddorna 1–2 minuter. Tillsätt potatis, morot, blomkål, lök, vitlök och ingefära. Stek 2 minuter. Tillsätt vatten och låt puttra under lock cirka 5 minuter.

4. Tillsätt alla övriga grönsaker och chili. Rör runt och koka under lock tills grönsakerna är färdigkokta, 5–10 minuter.

5. Smaka av med salt. Pressa i citronen. Tillsätt 1 msk bagar i grytan. Toppa grytan med friterad lök.

Du kanske även gillar