Hoppa till innehållet

Gochujangbräserad tofu

Tofu som först steks frasig och sedan får puttra samman med en koreansk gochujangsås har en smakintensitet som jag älskar. Denna vegorätt är försvinnande god!, lovar Maria Zihammou.

 

 

4 portioner

  • 4 portioner jasminris
  • 400 g fast tofu
  • 2 msk neutral olja, t ex rapsolja
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk gochujang
  • 1 msk chiliolja
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk risvinäger
  • 4 salladslökar

Ur boken Asiatiska smårätter, nudlar och ris av Maria Zihammou (Semic)

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Torka av tofun med hushållspapper och skär den i mindre bitar.
  3. Hetta upp en rejäl stek- eller wokpanna och tillsätt olja. Stek tofun så att den får en krispig yta på båda sidor. Lägg upp på ett fat.
  4. Tillsätt smör i pannan. Skala och riv ner vitlöken och fräs den i 1 minut, rör då och då så att den inte bränns.
  5. Tillsätt gochujang och rör in det med smöret. Fräs i någon minut och tillsätt sedan chiliolja, soja, sesamolja, honung och vinäger. Låt såsen koka samman i någon minut och tillsätt tofun. Blanda runt och dra pannan från värmen.
  6. Skär salladslöken i tunna skivor. Servera tofun med ris och toppa med salladslök.

Du kanske även gillar