
Gochujangbräserad tofu
Tofu som först steks frasig och sedan får puttra samman med en koreansk gochujangsås har en smakintensitet som jag älskar. Denna vegorätt är försvinnande god!, lovar Maria Zihammou.

4 portioner
- 4 portioner jasminris
- 400 g fast tofu
- 2 msk neutral olja, t ex rapsolja
- 2 msk smör
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk gochujang
- 1 msk chiliolja
- 1 msk japansk soja
- 1 msk sesamolja
- 1 msk flytande honung
- 1 msk risvinäger
- 4 salladslökar
Ur boken Asiatiska smårätter, nudlar och ris av Maria Zihammou (Semic)
- Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
- Torka av tofun med hushållspapper och skär den i mindre bitar.
- Hetta upp en rejäl stek- eller wokpanna och tillsätt olja. Stek tofun så att den får en krispig yta på båda sidor. Lägg upp på ett fat.
- Tillsätt smör i pannan. Skala och riv ner vitlöken och fräs den i 1 minut, rör då och då så att den inte bränns.
- Tillsätt gochujang och rör in det med smöret. Fräs i någon minut och tillsätt sedan chiliolja, soja, sesamolja, honung och vinäger. Låt såsen koka samman i någon minut och tillsätt tofun. Blanda runt och dra pannan från värmen.
- Skär salladslöken i tunna skivor. Servera tofun med ris och toppa med salladslök.