
Fikon, hallon och pinjenötter i citronhonung
Det här är en somrig gröt som håller minnet levande om semester med frukost på en solvarm trapp efter morgondoppet.
Pinjenötterna i citronhonung passar, förutom som topping till gröt, även till ugnsrostade grönsaker eller som tillbehör till ost.

1 portion
Gröt
- 2 msk mannagryn
- 1½ dl mjölk, 3%
- 1 dl vatten
- 1 krm salt
Pinjenötter i citronhonung
- 1 msk honung
- 1 tsk finriven citronzest
- 1 tsk pressad citronjuice
- 1 msk rostade pinjenötter
Till servering
- grekisk yoghurt, 10%
- fikon, i klyftor
- färska hallon
Ur boken Gröt – Frukost Savoury Söt av Hedvig Billengren Lindenbaum (Natur & Kultur)
- Gröt: Koka upp mjölk, vatten och salt. Vispa i mannagrynen och koka under omrörning till en krämig lös gröt, cirka 3 minuter.
- Pinjenötter i citronhonung: Blanda honungen med citronzest och -juice. Rör i nötterna.
- Servera gröten toppad med yoghurt, fikon, hallon och pinjehonung.