Hoppa till innehållet

Fikon, hallon och pinjenötter i citronhonung

Det här är en somrig gröt som håller minnet levande om semester med frukost på en solvarm trapp efter morgondoppet.

Pinjenötterna i citronhonung passar, förutom som topping till gröt, även till ugnsrostade grönsaker eller som tillbehör till ost.

 

1 portion

Gröt

  • 2 msk mannagryn
  • 1½ dl mjölk, 3%
  • 1 dl vatten
  • 1 krm salt

Pinjenötter i citronhonung

  • 1 msk honung
  • 1 tsk finriven citronzest
  • 1 tsk pressad citronjuice
  • 1 msk rostade pinjenötter

Till servering

  • grekisk yoghurt, 10%
  • fikon, i klyftor
  • färska hallon

Ur boken Gröt – Frukost Savoury Söt av Hedvig Billengren Lindenbaum (Natur & Kultur)

  1. Gröt: Koka upp mjölk, vatten och salt. Vispa i mannagrynen och koka under omrörning till en krämig lös gröt, cirka 3 minuter.
  2. Pinjenötter i citronhonung: Blanda honungen med citronzest och -juice. Rör i nötterna.
  3. Servera gröten toppad med yoghurt, fikon, hallon och pinjehonung.

Du kanske även gillar