
Ensalada de tomate – kanarisk tomatsallad med getost
Kanarieöarna, som Spanien tagit i besittning strax innan erövringen av Amerika inleddes, blev en mellanstation för den spanska handelsflottan under resorna mellan moderlandet och de nya kolonierna.
Därför var det också på Kanarieöarna man först började odla potatis i vår del av världen och den har stor betydelse i den lokala kanariska gastronomin.
På de bördigaste öarna anlades också tidigt stora odlingar av tomater.

4–6 portioner som förrätt
- 4 stora solmogna bifftomater
- 20 små söta tomater och/eller några oliver
- ½ lök (helst färsk rödlök)
- olivolja
- rödvinsvinäger
- en bit getost (allra helst från Fuerteventura)
- örtkrydda
- flingsalt
Ur boken Spaniens sju kök av Thomas Gustafsson (Carlsson Bokförlag)
- Skär bifftomaterna i tunna skivor och bred ut dem på ett serveringsfat.
- Skär löken i tunna skivor – om det inte är färsk lök använd rödlök eller lägg först lökskivorna i en skål med kallt vatten en halvtimme innan för att mildra smaken. Lägg lökskivorna ovanpå tomaterna.
- Häll de små tomaterna och oliverna över salladen och toppa med smulad getost.
- Blanda olivolja och rödvinsvinäger med salt och häll dressingen över salladen.
- Garnera med färska örter och flingsalt.