
Endivblad med romescosås och rostad chili
Ett härligt snacks med mycket karaktär. Sött, salt och syrligt med en ton av hetta. Perfekt mingelmat.

6–8 portioner
- 4 endiver
- god olivolja
- ev ätbara blommor till garnering
Romescosås
- 2 röda paprikor
- 1 liten röd chili (eller mer efter smak)
- 1 stor tomat
- 50 g valnötter
- 1 skiva dagsgammalt vitt bröd
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk sherryvinäger
- ½ tsk rökt paprikapulver
- ½ dl olivolja
- salt och nymald svartpeppar
Ur boken Marions bord – middagar för många av Marion Ringborg (Natur & Kultur)
Gör romescosåsen
- Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Rosta paprika, chili och tomat mitt i ugnen cirka 20 minuter tills de är mjuka och skalet har fått färg. Lägg dem sen i en skål och täck med plastfolie för att ånga 10 minuter. Ta bort skal och kärnor från paprikan och chilin.
- Rosta valnötterna i en torr medelvarm stekpanna tills de är gyllenbruna. Ställ åt sidan.
- Rosta brödet i lite olivolja tills det är krispigt.
- Mixa paprika, tomat, chili, valnötter, vitlök och bröd med vinäger, paprikapulver och olivolja till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.
Förbered endivbladen
- Plocka försiktigt loss bladen från endiverna. Tvätta och torka dem noggrant.
Servering
- Välj det vackraste fatet du kan hitta och arrangera endivbladen på det.
- Fyll varje blad med en klick romescosås. Avsluta med att ringla över olivolja och garnera eventuellt med blomblad.