Hoppa till innehållet

Endivblad med romescosås och rostad chili

Ett härligt snacks med mycket karaktär. Sött, salt och syrligt med en ton av hetta. Perfekt mingelmat.



6–8 portioner

  • 4 endiver
  • god olivolja 
  • ev ätbara blommor till garnering

Romescosås

  • 2 röda paprikor
  • 1 liten röd chili (eller mer efter smak) 
  • 1 stor tomat 
  • 50 g valnötter 
  • 1 skiva dagsgammalt vitt bröd 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 2 msk sherryvinäger 
  • ½ tsk rökt paprikapulver 
  • ½ dl olivolja 
  • salt och nymald svartpeppar

Ur boken Marions bord – middagar för många av Marion Ringborg (Natur & Kultur)

Gör romescosåsen

  1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Rosta paprika, chili och tomat mitt i ugnen cirka 20 minuter tills de är mjuka och skalet har fått färg. Lägg dem sen i en skål och täck med plastfolie för att ånga 10 minuter. Ta bort skal och kärnor från paprikan och chilin. 
  2. Rosta valnötterna i en torr medelvarm stekpanna tills de är gyllenbruna. Ställ åt sidan. 
  3. Rosta brödet i lite olivolja tills det är krispigt. 
  4. Mixa paprika, tomat, chili, valnötter, vitlök och bröd med vinäger, paprikapulver och olivolja till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. 

Förbered endivbladen 

  1. Plocka försiktigt loss bladen från endiverna. Tvätta och torka dem noggrant. 

Servering 

  1. Välj det vackraste fatet du kan hitta och arrangera endivbladen på det. 
  2. Fyll varje blad med en klick romescosås. Avsluta med att ringla över olivolja och garnera eventuellt med blomblad.

Du kanske även gillar