Bolani
Malahat Farzan är född och uppvuxen i Kabul. Hon kom till Sverige som tolvåring och bor idag i Helsingborg. 2023 deltog hon i tv-programmet "Hela Sverige bakar". Här bidrar hon med ett tunt och krispigt stekt bröd som fylls med potatis, lök, örter eller andra grönsaker och serveras med yoghurt. I Afghanistan säljs det ofta nygräddat på gator och marknader.
6–8 bröd
Deg
- 6 dl mjöl
- 2 1/2 dl vatten
- 1 msk olja
- 1 tsk salt
Fyllning
- 3–5 kokta, skalade potatisar
- 1 dl hackad koriander
- 1 dl hackad vårlök
- 2 tsk olja
- 1/2 tsk röda chiliflakes
- 1/2–1 tsk salt
- peppar
- olja till stekning
Yoghurtsås
- 2 dl yoghurt (10%)
- 1 msk färsk mynta, finhackad
Ur boken Global matkultur i Sverige. Nysvenskarnas recept och berättelser från hela världen, och möten med lokala producenter av Marloes Öhrnell (Whip Media).
- Blanda mjöl, vatten, olja och salt i en stor skål. Knåda degen 5 minuter tills den blir smidig och elastisk. Tillsätt 1 msk vatten om den är för torr. Flytta över degen till en oljad skål och låt den vila övertäckt 1 timme.
- Krossa potatisen, tillsätt hackad koriander, vårlök, chili, olja, salt och peppar. Blanda väl. Gör 6–8 bollar av degen. Kavla ut varje boll till en tunn cirkel, ungefär stor som en stekpanna.
- Bred ut fyllningen på ena sidan av cirkeln och vik över den andra sidan. Platta ut bolanin så att alla luftbubblor försvinner, förslut kanterna ordentligt.
- Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och stek bolanin tills den får en frasig och gyllenbrun yta på båda sidor. Lägg de färdigstekta bolani på en tallrik med hushållspapper så att överflödig olja kan avlägsnas.
- Blanda yoghurt och mynta och servera till de nystekta bolani.