
Blomkål med cashewnötter, ingefära och blonda russin
Det gröna kapitlet är alltid det största i Tina Nordströms kokböcker. Hon har det i sig att tänka grönt före protein och listan över gröna recept är milslång innan hon börjar stryka ner den. Det är viktigt att maten har en smak av framtiden men utan att skrämmas, säger hon. Och en sak till, maten ska vara enkel, och då står ordet ”enkel” för att det handlar om få ingredienser.
Den här rätten kan serveras som tillbehör eller förrätt. Du kan behöva lägga till något för att bli riktigt mätt, som en bit fisk, kött eller kyckling. Eller så lagar du flera gröna rätter och serverar dem tillsammans.

Olika många portioner beroende på hur du vill servera rätten.
- 3/4 dl vitvinsvinäger
- 1 dl sultanrussin
- 1/2 dl olivolja
- 2 msk hackad inlagd ingefära
- 1 bit blomkål
- 1 dl rostade, saltade cashewnötter
- 1 kruka koriander
- flingsalt
Ur boken Gott käk utan krångel av Tina Nordström (Bonnier Fakta).
- Koka upp vitvinsvinäger i en liten kastrull, häll det över sultanrussinen i en skål och låt svalna.
- Blanda de avsvalnade russinen med olivoljan och den hackade inlagda ingefäran.
- Ansa och hyvla blomkålen tunt med osthyvel eller mandolin och lägg ut på ett fat.
- Hacka rostade, saltade cashewnötter och strö hacket över blomkålen.
- Toppa med russinen och klipp över lite koriander. En liten nypa flingsalt över alltihop till sist blir gott.