Hoppa till innehållet

Bazbouza

Receptet på denna vackra kaka ärvde Mayyada Bhlasal efter sin mamma. En mjuk och luftig botten möts av knapriga nötter som tack vare sirapen får en härlig sötma som är alldeles lagom. Kakan är lätt att laga och imponerar stort!

Mayyada Bhlasal och hennes familj flydde från Syrien och kom till Sverige 2015. I byn Långhed i Hälsingland driver hon idag sitt eget café.

 




 

1 kaka

  • 1 dl mannagryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl riven kokos
  • 1 dl olja
  • 1 dl socker
  • 1 dl färskost eller yoghurt
  • 1 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 200 g blandade nötter, t ex pistasch, cashew och/eller mandel

 Sirap

  • 1 msk rosvatten
  • 1 msk vanilj
  • 2 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 1 citronklyfta

Ur boken Global matkultur i Sverige. Nysvenskarnas recept och berättelser från hela världen, och möten med lokala producenter av Marloes Öhrnell (Whip Media).

  1. Lägg ingredienserna till sirapen i en kastrull. Koka upp och låt det koka tills sockret löst sig och du har en klar och genomskinlig sockerlag. Ställ åt sidan för att svalna.
  2. Sätt ugnen på 180 grader.
  3. Blanda alla ingredienser till kakan, förutom nötterna. Smörj en springform på 24 cm med antingen tahini eller smör. Häll smeten i formen och strö nötterna på kakan.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Öppna ej ugnen under tiden då kakan gräddas! 
  5. Häll sirapen på den färdiggräddade kakan och klicka på små klickar smör över kakan så att det smälter. Mayyada säger att kakan då ”gnistrar” och får extra glans. Om man vill kan man strö på lite riven kokos. 
  6. När kakan har svalnat kan man ta den ur springformen.

Du kanske även gillar