Bao buns med hoisinsvamp
Maria Zihammous tanke med detta recept är att byta ut det långbakade fläsket, som är den klassiska bao bun-fyllningen, mot svamp – och sedan ge den maximalt med smak med hjälp av den goda såsen. Så gott!
4 portioner
- 800 g portabellosvamp
- 2 vitlöksklyftor
- 2 tsk riven färsk ingefära
- 3 msk japansk soja
- ½ dl hoisinsås
- 1 msk sesamolja
- 1 nypa chiliflakes
- neutral olja, till exempel rapsolja
Picklad gurka
- ½ gurka
- ½ dl risvinäger
- ½ dl vatten
- 2 msk strösocker
Till servering
- 8 ångade bao buns
- 1 dl majonnäs
- 2–3 msk sriracha
- 1 dl salta jordnötter
- 4 salladslökar
- 3 msk grovhackad koriander
Ur boken Asiatiska smårätter, nudlar och ris av Maria Zihammou (Semic).
- Ansa svampen och skär den i tjocka skivor. Skala och riv vitlöken. Blanda samman vitlök, ingefära, soja, hoisinsås, sesamolja och chiliflakes i en skål.
- Skiva gurkan tunt och lägg ner i en skål med vinäger, vatten och socker. Blanda.
- Hetta upp en stek- eller wokpanna och låt den bli riktigt varm. Tillsätt några matskedar olja och stek svampen tills den fått lite färg och det mesta av vätskan har ångat bort. Häll i sojablandningen och stek i ytterligare några minuter. Blanda och dra åt sidan.
- Ånga bröden enligt anvisning på förpackningen.
- Fyll bröden med majonnäs, sriracha, stekt svamp och picklad gurka. Toppa med grovhackade nötter, strimlad salladslök och koriander.