Hoppa till innehållet

Bao buns med hoisinsvamp

Maria Zihammous tanke med detta recept är att byta ut det långbakade fläsket, som är den klassiska bao bun-fyllningen, mot svamp – och sedan ge den maximalt med smak med hjälp av den goda såsen. Så gott!

 

4 portioner

  • 800 g portabellosvamp
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk riven färsk ingefära
  • 3 msk japansk soja
  • ½ dl hoisinsås
  • 1 msk sesamolja
  • 1 nypa chiliflakes
  • neutral olja, till exempel rapsolja

Picklad gurka

  • ½ gurka
  • ½ dl risvinäger
  • ½ dl vatten
  • 2 msk strösocker

Till servering

  • 8 ångade bao buns
  • 1 dl majonnäs
  • 2–3 msk sriracha
  • 1 dl salta jordnötter
  • 4 salladslökar
  • 3 msk grovhackad koriander

Ur boken Asiatiska smårätter, nudlar och ris av Maria Zihammou (Semic).

  1. Ansa svampen och skär den i tjocka skivor. Skala och riv vitlöken. Blanda samman vitlök, ingefära, soja, hoisinsås, sesamolja och chiliflakes i en skål.
  2. Skiva gurkan tunt och lägg ner i en skål med vinäger, vatten och socker. Blanda.
  3. Hetta upp en stek- eller wokpanna och låt den bli riktigt varm. Tillsätt några matskedar olja och stek svampen tills den fått lite färg och det mesta av vätskan har ångat bort. Häll i sojablandningen och stek i ytterligare några minuter. Blanda och dra åt sidan.
  4. Ånga bröden enligt anvisning på förpackningen.
  5. Fyll bröden med majonnäs, sriracha, stekt svamp och picklad gurka. Toppa med grovhackade nötter, strimlad salladslök och koriander.

Du kanske även gillar