
Bakad vitlök, pocherat ägg, sparris & brynt srirachasmör
Bakad vitlök får djup umamismak och blir sötare och mindre skarp än rå vitlök.

1 portion
Gröt
- ½ dl hirs
- 3 vitlöksklyftor
- 2 ½ dl grönsaksbuljong
Pocherat ägg
- 1 ägg, rumstempererat
- 1 tsk ättika
- 2 msk vatten
- salt
Sparris
- ca 60 g grön sparris
- salt
Brynt srirachasmör
- 1 msk smör
- 2 tsk sriracha
- 1 krm muscovadosocker
Servering
- smörgåskrasse
Ur boken Gröt – Frukost Savoury Söt av Hedvig Billengren Lindenbaum (Natur & Kultur)
- Sätt ugnen på 170 grader varmluft. Lägg vitlöksklyftorna med skalet på i en liten ugnsform och baka i ugnen cirka 20 minuter tills de är mjuka.
- Pocherat ägg: Knäck 1 ägg i en liten kopp med 1 tsk ättika och 2 msk kallt vatten. Låt stå 5–10 minuter. Koka upp saltat vatten, gör en virvel i vattnet med en sked och ha försiktigt i ägget. Pochera 2 minuter, lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
- Sparris: Bryt av nedre delen på sparrisen och släng. Koka sparrisen i saltat vatten 1 minut. Lägg direkt över i kallt vatten och skär sparrisen i bitar när den har svalnat.
- Lägg hirsen i en värmetålig skål, häll över kokande vatten och rör runt. Låt stå 1 minut och häll sen av i en sil, låt rinna av.
- Gröt: Koka upp buljongen. Häll i hirs och koka cirka 10 minuter under omrörning. Tryck den mjuka vitlöken ur skalen och mosa till puré med en gaffel. Blanda ner i gröten.
- Brynt srirachasmör: Bryn smöret och ta från värmen, rör i sriracha och socker.
- Servera gröten toppad med ägg, sparris, smör och krasse.