Hoppa till innehållet

Bakad vitlök, pocherat ägg, sparris & brynt srirachasmör

Bakad vitlök får djup umamismak och blir sötare och mindre skarp än rå vitlök.


1 portion

Gröt

  • ½ dl hirs 
  • 3 vitlöksklyftor 
  • 2 ½ dl grönsaksbuljong  

Pocherat ägg 

  • 1 ägg, rumstempererat 
  • 1 tsk ättika 
  • 2 msk vatten 
  • salt

Sparris 

  • ca 60 g grön sparris 
  • salt 

Brynt srirachasmör 

  • 1 msk smör 
  • 2 tsk sriracha 
  • 1 krm muscovadosocker 

Servering 

  • smörgåskrasse

Ur boken Gröt – Frukost Savoury Söt av Hedvig Billengren Lindenbaum (Natur & Kultur)

  1. Sätt ugnen på 170 grader varmluft. Lägg vitlöksklyftorna med skalet på i en liten ugnsform och baka i ugnen cirka 20 minuter tills de är mjuka. 
  2. Pocherat ägg: Knäck 1 ägg i en liten kopp med 1 tsk ättika och 2 msk kallt vatten. Låt stå 5–10 minuter. Koka upp saltat vatten, gör en virvel i vattnet med en sked och ha försiktigt i ägget. Pochera 2 minuter, lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.  
  3. Sparris: Bryt av nedre delen på  sparrisen och släng. Koka sparrisen i saltat vatten 1 minut. Lägg direkt över i kallt vatten och skär sparrisen i bitar när den har svalnat.  
  4. Lägg hirsen i en värmetålig skål, häll över kokande vatten och rör runt. Låt stå 1 minut och häll sen av i en sil, låt rinna av.  
  5. Gröt: Koka upp buljongen. Häll i hirs och koka cirka 10 minuter under omrörning. Tryck den mjuka vitlöken ur skalen och mosa till puré med en gaffel. Blanda ner i gröten. 
  6. Brynt srirachasmör: Bryn smöret och ta från värmen, rör i sriracha och socker.  
  7. Servera gröten toppad med ägg, sparris, smör och krasse.

Du kanske även gillar