
Ångad spetskål med ambasås på aprikoser
Traditionellt görs ambasås med mango, men jag tycker att aprikoserna tar den till en helt ny nivå, säger kocken Paul Svensson.

4 portioner
- 8 färska aprikoser, urkärnade
- 1 tsk berberekrydda
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 vitlöksklyfta, skalad
- 1 tsk fransk senap
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 spetskål, i tunna klyftor
- ½ citron, pressad saft
- 1 kruka persilja, hackad
- 3 msk solrosfrön, rostade
- olivolja
- några blad färsk mynta
- havssalt
Ur boken Frukt & bär A–Ö av Paul Svensson (Bonnier Fakta)
- Hetta upp en stekpanna och ringla i lite olja. Skär aprikoshalvorna i tärningar. Slunga runt dem i pannan tillsammans med berbere och spiskummin. Mixa sedan aprikoserna med vitlök, senap och vinäger. Smaka av med salt. Värm ugnen till 100 grader med ånga.
- Lägg ut spetskålen på en plåt och ånga den i ugnen i 3 minuter (eller koka den i en kastrull med lättsaltat vatten). Smaksätt med salt, olja och citronsaft.
- Servera den nyångade spetskålen på en bädd av ambasås. Toppa med persilja och solrosfrön.
- Stek till sist myntabladen i lite olja och salt i en stekpanna. Fördela över rätten och njut.