Hoppa till innehållet

Ångad spetskål med ambasås på aprikoser

Traditionellt görs ambasås med mango, men jag tycker att aprikoserna tar den till en helt ny nivå, säger kocken Paul Svensson.

 


4 portioner

  • 8 färska aprikoser, urkärnade
  • 1 tsk berberekrydda
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 vitlöksklyfta, skalad
  • 1 tsk fransk senap
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 spetskål, i tunna klyftor
  • ½ citron, pressad saft
  • 1 kruka persilja, hackad
  • 3 msk solrosfrön, rostade
  • olivolja
  • några blad färsk mynta
  • havssalt

Ur boken Frukt & bär A–Ö av Paul Svensson (Bonnier Fakta)

  1. Hetta upp en stekpanna och ringla i lite olja. Skär aprikoshalvorna i tärningar. Slunga runt dem i pannan tillsammans med berbere och spiskummin. Mixa sedan aprikoserna med vitlök, senap och vinäger. Smaka av med salt. Värm ugnen till 100 grader med ånga.
  2. Lägg ut spetskålen på en plåt och ånga den i ugnen i 3 minuter (eller koka den i en kastrull med lättsaltat vatten). Smaksätt med salt, olja och citronsaft.
  3. Servera den nyångade spetskålen på en bädd av ambasås. Toppa med persilja och solrosfrön.
  4. Stek till sist myntabladen i lite olja och salt i en stekpanna. Fördela över rätten och njut.

Du kanske även gillar