Kommentar. Gunnar Wesslén.

2019-02-07 09:00
Puffetikett
Dagens ETC

Varför ingriper inte ministern mot bankvinsterna?

Per Bolund ser bankvinsterna som en uppgift för marknaden och mer aktiva bolånekunder att få ner räntekostnaderna för hushållen.

Är bankernas vinster rimliga? Finansmarknadsministern och bostadsministern Per Bolund vill inte svara direkt på frågan om han tycker det, när jag ställer frågan.

– Jag är orolig över konkurrenssituationen på bankmarknaden, säger han istället.

Och fortsätter:

– Jag tycker framför allt att vi som kunder borde vara mer aktiva och ställa olika alternativ mot varandra.

Bolund menar också att den genomgång av marknaden som görs med hjälp av IT-teknologi, så kallad fintech, underlättar för kunderna att hitta nya möjligheter, liksom att finansinspektionen redovisar genomsnittsräntorna och att vi ställer krav på bankerna att de måste motivera sina räntenivåer.

– Men i slutändan är det ändå så att det är kunderna som måste vara aktiva.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

På frågan om det finns något man politiskt kan göra för att påverka bankernas räntevinster mer än att säga till bankkunderna att vara mer om sig och kring sig hänvisar Per Bolund till att det kommer in nya aktörer på marknaden som kan erbjuda andra villkor, till exempel Danske Bank och statliga SBAB.

Genom SBAB har staten möjligheter att kunna gå in påverka marknaden och banken skulle dessutom kunna spela en politisk roll om staten vill. Men enligt Bolund är de möjligheterna små:

– Har man ett statligt ägt företag måste det agera på marknadsmässiga villkor, annars blir det en snabb reaktion från EU som säger att detta är ett otillåtet statsstöd. Det står i SBABs villkor att de ska vara just marknadsmässiga.

Det står klart att finansmarknads­ministern inte planerar några politiska åtgärder för att påverka bankernas stora vinster på bolånen, utan Per Bolund ser det som en uppgift för marknaden och mer aktiva bolånekunder att få ner räntekostnaderna för hushållen.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Gunnar Wesslén
Gunnar Wesslén 

Redaktionell ringräv och journalistiskt bollplank för ETC-redaktionen.