Kommentar. Eigil Söderin.

2018-03-12 09:43

Så mycket kan Sverige tjäna på en miljardärskatt

Tiden är mogen att strama åt skatterna för de rika.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Behoven i den svenska välfärden är lika enorma som de superrikas förmögenheter är stora. Miljardärerna blir allt fler, samtidigt som deras skatter sjunker.

Våra 184 svenska miljardärer kontrollerar nu förmögenheter på sammantaget 2 140 miljarder kronor, enligt Veckans Affärer. Denna svindlande summa motsvarar nästan hälften av hela Sveriges bruttonationalprodukt, BNP. Det är dags för dem att dra sitt gyllene strå till stacken.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Den gamla etablerade sanningen att kapitalet skulle flöda tillbaka till Sverige när förmögenhetsskatten avskaffades visade sig vara falsk. Ny forskning av bland andra nationalekonomen Daniel Waldenström pekar snarare på det motsatta.

Tiden är mogen att strama åt skatterna för de rika. Det visar den uppsjö av register från skatteparadis som offentliggjorts de senaste åren, frivilligt genom statliga avtal eller ofrivilligt genom läckor.

Kravet på en miljardärskatt har uttalats från såväl FN som superekonomen Thomas Piketty. Nu vill även de svenska socialdemokraterna höja skatten för de allra rikaste. Vi väntar på detaljerna i Löfvens förslag, men ansatsen är ­välkommen.

Det är dock inte en helt enkel uppgift att driva in pengarna från den här gruppen, som har arméer av jurister bakom sig och med ett musklick när som helst kan skicka sitt kapital ut ur landet. Därför skulle en global miljardärskatt antagligen vara den bästa ­lösningen.

Men i väntan på en sådan skatt kan vi leka med tanken att återinföra den svenska förmögenhetsskatten som avskaffades 2007. Den innebar att 80 procent av alla förmögenheter över 1,5 miljon kronor beskattades med blygsamma 1,5 procent.

Förmögenhetsskatten hade sina brister. Men skulle den återinföras endast för de 184 svenska miljardärerna hade det gett 26 miljarder årligen till statskassan. Det är inte kaffepengar.

Pengarna skulle räcka till att nyanställa 44 000 sjuksköterskor eller ungefär lika många gymnasielärare. Eller så kunde miljardärskatten finansiera en löneförhöjning med 5 800 kronor i månaden till alla landets sjuksköterskor, barnmorskor, undersköterskor och vårdbiträden, sammanlagt 366 000 personer.

Visst hade det knorrats på Strandvägen, men en sådan kapitalöverföring hade gett ett enormt lyft för välfärdens hjältar. Det handlar, som alltid, om prioriteringar.

Kapitalet och behoven finns där, tricket är bara att driva in pengarna innan de göms undan på ett konto i Bahamas.