Kommentar. Johan Ehrenberg.

2018-09-09 17:45
Puffetikett
Dagens ETC

Så kommer ETC:s läsare att rösta

En överväldigande majoritet är irriterade över att de rödgrönrosa har så svårt att samarbeta och presentera gemensamma krav.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I lördags la jag ut en artikel om mitt eget röstande i detta val och passade på att fråga Dagens ETC:s läsare om deras reflektioner.

Tack för alla mejl! Några hundra på en dag.

Nej, det är givetvis inte en statistisk undersökning men det är en bild.

Ska jag sammanfatta finns det tre saker som styr ETC-läsarnas röstande. I kommunalval har många fler valt Fi än i riksdagen. Argumenten handlar om att feminismen behöver en självständig röst, en egen ekonomi och en starkare organisation. Att kampen mot våldet mot kvinnor måste vara lokal och konkret. De som valt bort Fi helt använder oftast argumentet att partiet är borgerligt, det vill säga att man inte övertygat dem om att feminismen kommer vara radikal på så sätt att den framförallt stöder de kvinnor som har det svårast.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


De flesta som mejlat röstar S och V i kommunen, sen kommer Fi och så MP. Från Göteborg kommer en del mejl om stöd till det nya partiet Demokraterna (vilket jag själv tycker är märkligt).

I landstinget dominerar S och MP. Argumentet för S är vården och själva den byråkratiska apparaten, argumentet för MP är kollektivtrafik och klimatfrågan. V verkar få stöd framförallt för kampen mot privatiseringarna av vården (fast den frågan ju avgörs på riksnivå). Fi har inte gjort avtryck på de mejlande läsarna i landstingsfrågorna.

På riksnivå är V och S jämnstora bland brevskrivarna. Fi ligger bara strax över spärren i denna grupp och bara var tionde brevskrivare har valt MP. Många verkar dessutom ha gjort det för att man vill rädda partiet kvar, inte som egentllgt förståhandsval. Men utan MP i riksdagen blir de rödgröna förstås mycket svagare än alliansen.

Om brevskrivarnas röstande var Sveriges skulle V och S bilda majoritetsregering med Sjöstedt som statsminister. Nej, man kan inte seriöst diskutera valresultat utifrån brev. Men man kan se de samlade funderingarna. De frågor som diskuterats i valet är överhuvudtaget inte med i argumenten. Istället är det klimat och klass och sex timmarsdag och mäns våld mot kvinnor som engagerar.

Och så är en överväldigande majoritet irriterade över att de här rödgrönrosa har så svårt att samarbeta och presentera gemensamma krav.

Vi har på ETC.se och ETC Play haft en serie intervjuer och diskussioner under temat "Så överlever vi valet”. På tisdag skriver jag själv en ledare om fortsättningen. Tack för alla tankar, långa som korta.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg

Relaterade artiklar