Kommentar. Andreas Gustavsson.

2021-07-01 12:30
Bild: Dagens ETC, Björn Larsson Rosvall/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Politikerna har rätt: Polismordet är en attack mot Sverige

”Det rimliga vore bred uppslutning, en ny nationell insats för att vrida utvecklingen, en total översyn av kedjan där varje länk måste vara solid: skola, arbetsförmedling, boende, socialtjänst, polisnärvaro.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Det finns en anledning att så många av oss berörs starkt när en polis mördas i tjänsten. Naturligtvis empati, att vi känner med den drabbade och anhöriga, att vi kan föreställa oss hur en partner och förälder aldrig kommer hem igen. Men reaktionerna handlar lika mycket om Polismyndighetens funktion, som en sista försvarslinje mot det grova våldet. När en polis mördas upplever vi akut otrygghet.

Redan ligger brottslighet, särskilt gängrelaterade skjutningar och narkotikahandel, högt upp när svenskar viktar politiska frågor mot varandra. Det som nu skett i Biskopsgården kommer att förstärka den trenden. Redan har många oskyldiga, även barn, fallit offer. Nu en polis, en uniformerad polis.

Den slutsatsen kan vi nog redan dra, alltså kopplingen till kriminella kretsar, trots att mycket fortsatt är oklart om vad som hände.

Mordet går rakt in i svensk debatt.

Partiledarna som nu står på kö för att uttala sig har rätt. Det här är en attack på samhället. Det här visar hur just samhället förlorat greppet om hela områden vars befolkning – hundratusentals svenskar – är utlämnade till ett parallellt, gränslöst våldskapital.

Det rimliga vore bred uppslutning, en ny nationell insats för att vrida utvecklingen, en total översyn av kedjan där varje länk måste vara solid: skola, arbetsförmedling, boende, socialtjänst, polisnärvaro.

Avgörande blir att partierna kan vara konstruktiva, trots pågående regeringskris, trots en valrörelse som redan är igång. Det betyder att fokusera på resultat, inte på populistiska utspel med annan agenda.

Som när Sverigedemokraternas propagandasatsning Riks genast klipper ihop ett grovt, kränkande klipp från brottsplatsen. Och sedan kallar Dagens ETC för ”polishatande” när vår medarbetare Max V Karlsson påtalar det uppenbart oetiska.

SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen efterlyser ”Europas mest intensiva utvisningspolitik” och hävdar att ”vårt land har allt för länge tillåtits köras i botten av ideologiskt förblindade regeringar”.

Ovärdiga inspel från ett ovärdigt parti.

Alla andra har följande att förhålla sig till, att omsätta i skarpa åtgärder:

En polis har skjutits till döds på öppen gata.

Exakt så illa är situationen, så långt har det gått.