Kommentar. Ulrika Lindahl.

2020-12-04 13:50
Puffetikett
Dagens ETC

Kommunals las-agerande är ett svek – det går inte att beskriva med andra ord

Det råder ingen tvekan om vem det är som har vunnit här. Det är Svenskt Näringsliv. Och S-regeringen som nu inte behöver ta striden med C och L.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Tobias Baudin och Kommunals tonläge har, med rätta, varit högt i förändringarna om las. Förbundet var ett av de fem som hoppade av förhandlingarna när Svenskt näringsliv inte ville släppa frågan om saklig grund för uppsägning. Då sa Kommunal att LO aldrig fått Kommunals mandat att försämra anställningsskyddet.

Nu står Kommunal tillsammans med IF Metall, PTK och Svenskt Näringsliv och gör just det. Försämrar anställningsskyddet. Och genom att det stora fackförbundet skriver under överenskommelsen så försämras det inte bara för de egna medlemmarna, utan för hela LO.

Det är ett svek. Det går inte att beskriva med andra ord. Ett obegripligt svek dessutom.

Kommunal har spelat en huvudroll under denna pandemi. Fackförbundets medlemmar har stått i frontlinjen i kampen mot viruset både på sjukhusen och på äldreboenden. Det är Kommunals medlemmar som med risk för sina egna liv har fått samhället att fortsätta att fungera genom att köra bussarna, städa lokalerna och fått vården att fungera.

Nu är det dags att applåderna omsätts i bättre villkor för Kommunals medlemmar, har förbundets ordförande Baudin sagt flera gånger under året. Kommunal har medvind. Det finns en förståelse för att samhället inte fungerar utan förbundets medlemmar.

Då går Kommunal med på att istället försämra villkoren för dessa medlemmar. Godkänna en uppgörelse som innebär att turodningsregler luckras upp, att arbetsgivaren kan välja vilka som ska sparkas och att arbetsplatser tystnar när saklig grund blir sakliga skäl. Vad säger förbundet att de fått? Mer kompetensutveckling, visstidsanställningar som snabbare ska bli tillsvidareanställningar och en tre månaders respit innan arbetsgivaren kan hyvla alla anställningstid.

Det råder ingen tvekan om vem det är som har vunnit här. Det är Svenskt Näringsliv. Och S-regeringen som nu inte behöver ta striden med C och L.

Kommunal har tagit ut förlusten i förskott.

I en strid som man hade mycket stor chans att vinna.