Kommentar. Andreas Gustavsson.

2018-09-06 05:00
Puffetikett
Dagens ETC

Ett självklart beslut att låna ut ledarsidan till aktivisten Greta

Alla borde läsa Greta Thunberg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Varje torsdag är det jag som skriver ledare i Dagens ETC. Men inte denna. När det stod klart att hela tidningen skulle fokusera på den klimatkollaps som obönhörligt närmar sig – eftersom inte tillräckligt görs – visste jag direkt vem som borde skriva. Greta Thunberg.

För hennes kompromisslösa engagemang.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


För att hon just nu strejkar för klimatets skull (hon började vid riksdagen, men tvingades sedan flytta sig till Mynttorget).

För att hon säger som det är: Planeten hettas upp, brinner och smälter på grund av att vi låter det ske, att vi som samhällen inte agerar utifrån tillgängliga fakta.

Fakta, ja. Som att en tredjedel av världens utsläpp av koldioxid kommer från 250 företag. Det betyder att några tusen individer i styrelserum i London, Paris, Peking, Irving, Calcutta, Moskva och Stockholm – javisst, statliga Vattenfall är med, dessutom på listans övre hälft (plats 112) – förstör framtiden för miljarder människor. Det handlar om pervers girighet. Och om ett ekonomiskt system som aldrig kommer att erbjuda räddning, bara fortsatt färd mot undergång, allt medan folkvalda utövar en närmast brottslig passivitet.

Alla borde läsa Greta Thunberg. Inte för att hon är dotter till Malena Ernman, inte för att hon nu utsätts för ett anskrämligt drev i sociala medier, utan helt enkelt för att hon är en 15-årig aktivist som vet vad hon pratar om och inspirerar oss till mobilisering, till att själva göra motstånd. Det behövs. Lek exempelvis med tanken att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ska formulera en klimatpolitik… Vilken mardröm.

Detta nummer av Dagens ETC delas ut i flera svenska städer. Kanske läser du oss för första gången? Klimatkrisen är ett att våra absolut viktigaste bevakningsområden. Vi gör sedan 2014 en dagstidning, startad med hjälp av crowdfunding från läsare, både röd och grön men oberoende från alla partier.