Opinion. Silas Aliki.

2017-09-06 04:00

Ett organisationsförbud kan drabba goda krafter

Make Equal bör tänka om och utgå från den verklighet vi lever i.

Make Equal och jag är överens om att rasismen i Europa är ett demokratiskt problem, och att åtgärder krävs. Däremot är vi inte överens om vilka. Make Equal skriver att organisationsförbuden i andra länder ”inte fungerar som tänkt”, när de används mot vänstern i stället för högerextremismen, och att ”polis och andra myndigheter står handfallna” inför rasismen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Men lagstiftningen i Tyskland fungerar exakt som tänkt. Den är till för att förbjuda all organisering som hotar den liberala hegemonin. Och att polisen inte ingriper beror inte på brister ens i nuvarande lagstiftning, utan är ett uttryck för en politisk ovilja att bemöta rasistiska åsiktsyttringar.

När man drar igång ett opinionsbildande arbete är det bra att vara påläst, och ha förståelse för sin samtid. Sverige är en del av en Europarättslig gemenskap där lagstiftningar harmonieras, och vi har ett politiskt klimat där regeringen jämställer Nordiska motståndsrörelsen med Syndikalistiska ungdomsförbudet.

Därför kommer en kampanj om att förbjuda rasistiska organisationer sannolikt leda till en lag som träffar även den antifascistiska vänstern, trots de vällovliga antirasistiska ambitioner förslaget vilar på. Make Equal bör därför tänka om och utgå från den verklighet vi lever i, i stället för den verklighet de önskar. 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Silas Aliki
Silas Aliki 

Silas Aliki är jurist och har en kandidat i krigsvetenskap från Försvarshögskolan. Skriver ledare i Dagens ETC varannan söndag.