Kommentar. Eigil Söderin.

2019-05-17 09:15
Puffetikett
Dagens ETC

Det finns inte tid för tomma ord nu

Vi måste börja prata om det existentiella hot som klimatkrisen innebär.

Greta Thunberg skakar om hela världen med ett kraftfullt budskap: ”I want you to panic”. Hon kramas just nu ihjäl av hela det politiska etablissemanget, inklusive Stefan Löfven. Men statsministerns ord ekar tomma när hans regering samtidigt driver igenom en utbyggnad av Arlanda som kommer fördubbla flygtrafiken. Blir planerna verklighet kan vi glömma klimatmålen. Regeringens löfte om nollutsläpp 2045 är redan nu långt borta.

De senaste SCB-siffrorna visar att de svenska koldioxidutsläppen inte minskade under 2018. Hur vi kan ha stiltje i den svenska klimatpolitiken när tyfoner samtidigt utplånar hela städer i Moçambique? Varför tillåter vi skogsskövling i Tyresta naturreservat när FN varnar för att en miljon arter riskerar att dö ut?

Vi måste börja prata om det existentiella hot som klimatkrisen innebär. Och vi måste agera utifrån den insikten. Lägets allvar sprider sig till oväntade hörn. För några månader sedan släppte Pentagon en rapport som kopplade samman klimatkrisen förändringar med ökade migrationsströmmar och fler väpnade konflikter. Slutsatsen: klimatkrisen hotar USA:s nationella säkerhet.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Även inom bankväsendet växer krismedvetenheten. Brittiska riksbanken varnar för en enorm klimatnota i framtiden. Den rikaste procenten av kapitalägare gör fortfarande enorma vinster på den fossileldade världsekonomin. Men det är inget annat än ett gigantiskt ekologiskt sms-lån. Det vi bränner idag kommer vi få betala tillbaka imorgon – till en astronomisk ränta. Enligt Brittiska riksbankens uträkningar kommer värden för mellan 37 000 och 185 000 miljarder kronor att försvinna om vi inte ställer om världsekonomin. Men den svenska riksbanken tycker inte att det krävs några omstöpningar av ekonomin. Tvärtom påstod till och med Conny Olovsson, ekonom på Riksbankens forskningsenhet, att det klimatpanik är det största klimathotet. Det är en förbluffande ignorant.

Dagens ETC inledde 800 dagarsatsning den 29 oktober förra året. Nu har vi i 200 dagar granskat och analyserat klimatfrågan i hundratals artiklar. Under våren har det skett en märkbar skillnad i klimatdebatten. Den 15 mars klimatstrejkade 1,8 miljoner barn och stödjande vuxna i Greta Thunbergs anda. En till strejk planeras den 24 maj. Utan en folkrörelse som pressar på kommer inte partipolitikerna att agera. Den nya unga gröna rörelsen är inte bara hoppfull utan fullständigt livsnödvändig.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter