ANALYS. Gunnar Wesslén.

2018-03-13 15:37

Därför sparkar Trump sin utrikesminister

Bedömare menar att det är viktigt för Trump att upprätthålla en enig och hård front inför mötet med Nordkorea.

Under senhösten och vintern har USA arbetat fram planer på en vad man kallar kirurgisk attack på Nordkorea för att störa deras kärnvapenprogram.

Attacken har kodnamnet Bloody Nose och är inte menad som ett fullt krig, utan mer en varning till Kim Jong-un att USA har kraft att genomföra alla sorter av aktioner mot landet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Men planerna har splittrat Trumps regering. Både Rex Tillerson och försvarsminister James Mattis har varit tveksamma till planerna, och varnat för att de skulle kunna utlösa ett nytt Korea-krig i full skala och leda till hundratusentals dödsoffer.

De två har också fått stöd av generalstabschefen Joseph Dunford, medan Trumps säkerhetsrådgivare H.R. McMasters förespråkat att utveckla attackplaner.

Vill visa enig front

Utrikesminister Tillerson var inte heller delaktig i att besluta om det möte mellan Donald Trump och Kim Jong-un som ska hållas under våren. Bedömare menar också att det är viktigt för Trump att upprätthålla en enig och hård front inför mötet.

Författaren och ekonomen Loretta Napoleoni som just publicerat en bok om Nordkorea besöker Stockholm just nu. Hon säger till Dagens ETC:

– En amerikansk attack på Nordkorea skulle leda till en katastrof. Jag är övertygad om att Kim Jong-un skulle slå tillbaka med all kraft och det skulle inkludera kärnvapen.

–  Men väst har under hela processen demonstrerat sin oförmåga att förstå koreansk politik och har hela tiden underskattat Kim Jong-un och Nordkorea, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

USA:s nya utrikesminister

Mike Pompeo är en mycket konservativ politiker från Kansas och hör till Tea party-rörelsen, som står längst till höger inom det Republikanska partiet.

Gunnar Wesslén
Gunnar Wesslén 

Redaktionell ringräv och journalistiskt bollplank för ETC-redaktionen.