Kommentar. Göran Greider.

2021-06-03 09:00
Bild: Fredrik Sandberg/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Dags att utlysa gravfrid över Sabunis parti

Den historiska högersväng partiet genomfört har inte lönat sig väljarmässigt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Opinionsmätningar mottas numera med större skepsis och mer förstrött intresse än tidigare, vilket gläder mig. Att matematik och procentsiffror så ofta kommer i centrum är i sig ett tecken på att den idépolitiska debatten försvagats. Men SCB:s stora partisympatimätningar väcker fortfarande störst uppmärksamhet eftersom det är den mest gedigna. 

Den siffra som lyser fram i den nya mätningen är Liberalernas: 2,5 procent. Det är nästan så att det är dags att utlysa gravfrid över Nyamko Sabunis parti. Den historiska högersväng partiet genomfört har inte lönat sig väljarmässigt. Några L-väljare har gått till Centerpartiet och från moderater siktas inga stödröster. Det är väldigt svårt att se vilket slags mirakel som skulle kunna rädda Liberalerna över fyraprocentspärren.

Men det är fler partier som hankar sig fram kring den där spärren – KD och MP. På den högra kanten verkar det vara så att väljarna föredrar två stora partier: SD och M.

När pandemin nu börjar sjunka undan står socialdemokratin där på ungefär samma resultat som i valet 2018. I nuläget, bakbundet som det är av samarbetet med Centern, finns ingenting som tyder på att partiet skulle kunna lyfta över trettio procent.

Jag ser på siffrorna. Rätt mycket står egentligen helt stilla och det vittnar om att svensk politik faktiskt sover: Klassklyftor rusar och klimatnödläge råder, men de tre partier – V, S och MP – som borde kunna dra nytta av det, står och stampar.

Göran Greider
Göran Greider 

Är chefredaktör för socialdemokratiska Dalademokraten. Skriver ledare i Dagens ETC varje onsdag.