Nyheter.

2013-10-25 02:00
Den lätta vikten gör att det blir väldigt billigt att köra den, men ska du köpa den behöver du 75 000 kronor. Bild: Press
Den lätta vikten gör att det blir väldigt billigt att köra den, men ska du köpa den behöver du 75 000 kronor. Bild: Press

Zbee utmanar bilen

bilism En lösning på massbilismen kan vara Zbee, ett eldrivet fordon som är ett mellanting mellan cykel och bil och som drar rekordlite energi.
– Bilen är en fantastisk produkt, men ingen skulle vara så dum idag att uppfinna ett fordon som kräver så mycket energi, säger Göran Folkesson, som tagit fram Zbee.

Z står för zero och syftar på utsläppen och bee för att den är arbetssam som ett bi. Den drivs av en elmotor, har tre hjul och kan köra 45 kilometer i timmen.

Är det en bil eller en cykel?

– En lösning mittemellan. På fordonsidan finns ett uppenbart behov av ett transportmedel som väger mycket mindre och därför drar betydligt mindre energi. Det här är, nästan säkert, det mest energieffektiva fordonet som finns idag, om man inte vill hjälpa till själv och trampa.

Kan Zbee ersätta bilar?

– Självklart kommer bilar finnas kvar, det är en fantastisk produkt, men ingen skulle vara så dum idag att uppfinna ett fordon som kräver så mycket energi. Zbee är ett alternativ för dem som åker under två mil, vilket innebär 80–90 procent av alla bilresor.

Zbee går på el och blir således mer miljövänlig i länder som tillverkar sin el utan att förbränna fossila bränslen.

– Det stämmer, men energiförbrukningen jämfört med en vanlig bil är oerhört mycket mindre. Istället för att köra runt med 1,5 ton så kan man nu åka runt med drygt 200 kilo. Att bilen går på el är mer en bonus, vår tyngdpunkt ligger på att minska vikten.

Vilket ansvar har politiken för att minska massbilismen?

– De har givetvis ett jättestort ansvar men jag känner inte att de axlar den uppgiften. Ingen säger emot att bilismen måste minska, ändå finns det ett så starkt stöd för bilindustrins bevarande.

Är Zbee miljöklassad?

– Inte än, men det är under utredning. Det är en punkt där politikerna skulle kunna ta ansvar för mindre energikrävande fordon. I exempelvis Spanien är alla elfordon subventionerade. Det finns en bild av att Sverige är så bra när det handlar om miljö, men när det gäller bilar och deras utsläpp är vi klart sämst i Europa. 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Zbee - trehjuligt alternativ

Första fordonen har precis sålts. Priset ligger på 75 000 kronor, men driften är billig – 40 öre milen.

I dag väger fordonet 230 kilo och drivs av två elmotorer som går att ladda upp i vilket uttag som helst.

Parkeras som en vanlig bil i de flesta städer, men är med sina 240x125 cm lättare att hitta en lucka för. Rymmer tre personer.

Det finns flera liknande varianter av minibilar på marknaden. Bland annat Renault Twitzy och Toyota i-Road.