INCEL.

2018-06-19 13:00
  • Dejtingsajten Date an incel lovar att para ihop incel-män med kvinnor (kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra).  Bild: Christine Olsson/TT
    Dejtingsajten Date an incel lovar att para ihop incel-män med kvinnor (kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra). 
  • Skärmdump från dejtingsajten Date an incel.
    Skärmdump från dejtingsajten Date an incel.

Vill du dejta en incel?

En amerikansk dejtingsida lovar att inom bara några dagar ordna tvåsamhet för män som lever i ofrivillig celibat. Men varför skulle kvinnor söka sig till en extremt misogyn rörelse?

För att de, enligt nya tjänsten, måste ta ansvar så att männens frustration inte leder till blodiga attentat.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Budskapet från den nya tjänsten Date an incel – som startade 29 maj – är att den ska ge så mycket mer än bara matchning mellan män i celibat och kvinnor som vill bli ihop med dem. Det ska bli ett community som har ambitionen att ”läka världen”, utifrån argumentet att ”kärlek skapar förändring”.

Mycket påminner om hur det brukar se ut på andra dejtingsidor. Lyckliga par som ler mot varandra. Solnedgångar. Tidigare klienter som vittnar om hur effektiv tjänsten är i sin förmedling.

Date an incel citerar Rebecca, 32 år:

– Jag hade letat efter ett sätt att bidra till att lösa världens problem med otrolig kärlek, integritet och ödmjukhet.

Hon sökte sig till Date an incel:

– Plattformen erbjöd en trygg plats där jag kunde upptäcka mig själv och incel-rörelsen… och till sist Brad.

Hon och Brad utvecklade en ”magisk onlinehemlighet” för att slutligen träffas, och då uppstod ögonblicklig kärlek.

– Jag kunde hjälpa honom, och i och med det kunde jag även använda mitt romantiska liv för att signalera en mycket större förändring.

Anspelar på Toronto-attentat

Det här speglar hur Date an incel presenterar sig. Incel-männen kallas en lidande minoritet, vars tillvaro och åsikter skulle förändras om de bara fick ”acceptans, kärlek och samhörighet”. Kvinnor uppmanas göra en insats. På så sätt kan de bidra till ”minska risken för sådant som förpestar samhället”. Date an incel blir inte mer konkret, men anspelar tydligt på de våldsdåd som kan kopplas till incel-rörelsen, nu senast i Toronto.

Kritiken mot initiativet har varit hård, efter att Date an incel uppmärksammats av internationella medier: Det är oansvarigt att förminska det ideologiska kvinnohatet hos incel-männen, det är orimligt att kvinnor förväntas bryta männens celibat för att just minska risker.

– Risker som att incels skjuter folk om de inte får dejta? Dra åt helvete! skriver till exempel Samantha Fraser, en av många upprörda, på Twitter.

Äktheten kan ifrågasättas

Dagens ETC har under två veckor försökt komma i kontakt med de ansvariga bakom Date an incel, men utan att lyckas. Parallellt har vi på andra sätt undersökt om detta är en autentisk dejtingtjänst eller om sidan startats i något annat syfte. Äktheten kan ifrågasättas av flera skäl.

Berättelsen som tillskrivs Rebecca handlar om en relation som förmedlades flera månader tillbaka i tiden, men tjänsten lanserades alltså först 29 maj i år. En annan detalj är att namnen, Rebecka och Brad, starkt påminner om incel-rörelsens användning av Becky och Chad som beteckning för en utseendemässigt genomsnittlig kvinna respektive en attraktiv, populär man. Sidan registrerades dessutom först 22 maj. Den går inte att spåra till något företag eller enskild person.

Date an incel saknar även kontaktuppgifter och affärsmodell. Ingenstans framgår det vad tjänsten förväntar sig för betalning för att slussa kvinnor till incels.

Dagens ETC har anmält sig till Date an incel, som utlovar att ”matchmakare” ska återkomma inom två-tre dagar. Det har de inte gjort, 14 dagar senare.