Dagens ETC fyller 1 år.

2015-01-15 14:05
 • Jimmie Åkesson ljög om uppväxten i tv-intervjun, 233 967 läsningar. Årets mest lästa artikel är den om hur SD-ledaren grät ut hos Poul Perris i SVT. Vi kunde ge en annan bild av uppväxten. ”Det var hans gäng folk var rädda för”, sa en skolkamrat. BIld: Johan Paulin/SVT
  Jimmie Åkesson ljög om uppväxten i tv-intervjun, 233 967 läsningar. Årets mest lästa artikel är den om hur SD-ledaren grät ut hos Poul Perris i SVT. Vi kunde ge en annan bild av uppväxten. ”Det var hans gäng folk var rädda för”, sa en skolkamrat.
 • Driver du med mig, Belinda Olsson?, 164 138 läsningar. Maria Sveland fick en förhandstitt på Fittstim – min kamp och undrade vad i hela friden som hade hänt med Belinda Olssons feminism. Bild: Sofia Sabel
  Driver du med mig, Belinda Olsson?, 164 138 läsningar. Maria Sveland fick en förhandstitt på Fittstim – min kamp och undrade vad i hela friden som hade hänt med Belinda Olssons feminism.
 • Nazisterna som skapade Sverigedemokraterna, 138 883 läsningar. En viktig genomgång av SD:s bruna rötter, som har lästs mer eller mindre konstant sedan den publicerades i februari.
  Nazisterna som skapade Sverigedemokraterna, 138 883 läsningar. En viktig genomgång av SD:s bruna rötter, som har lästs mer eller mindre konstant sedan den publicerades i februari.
 • Ett folkhälsoproblem som inte tas på allvar, 135 596 läsningar. Ylva Karlssons debattartikel om endometrios, sjukdomen som 200 000 kvinnor i Sverige har – men som ingen pratar om. Bild: Carlos Zaya
  Ett folkhälsoproblem som inte tas på allvar, 135 596 läsningar. Ylva Karlssons debattartikel om endometrios, sjukdomen som 200 000 kvinnor i Sverige har – men som ingen pratar om.
 • I Danderyd finns det nya Bidragssverige, 106 797 läsningar. Bostadsbidrag, barnbidrag och försörjningsstöd i all ära – men Rut, Rot och ränteavdragen, då?  Bild: Ainali CC-BY-SA-3.0
  I Danderyd finns det nya Bidragssverige, 106 797 läsningar. Bostadsbidrag, barnbidrag och försörjningsstöd i all ära – men Rut, Rot och ränteavdragen, då? 

Vem ska göra det om inte Dagens ETC gör det?

För ett år sedan startade vi en dagstidning för att lindra en bristsjukdom. 2015 fortsätter vi erbjuda medicin mot en borgerlig världsbild.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Att fylla ett år som tidning kommer med blandande känslor. Vi klarade det! Ni är snart 10 000 som prenumererar på en röd dagstidning för en grönare värld (och ytterligare hundratusentals har upptäckt journalistiken via www.etc.se och vår Facebook-sida).

Men vi som jobbar med tidningen vet att det här måste tas vidare, att det är dags att utveckla Dagens ETC. Ni läsare har kommit med önskemål om allt från internationell bevakning till kulturmaterialets inriktning. Det lyssnar vi på. Och inom kort kommer jag att skicka er prenumeranter ett mejl med frågor, en lite mer fördjupad undersökning, för att samla in önskemål och synpunkter. Jag hoppas att ni har möjlighet att svara.

Alltså, stolta men inte nöjda. Samtidigt: Alla som startat en dagstidning i Sverige – ni som prenumererar, redaktionen som gör tidningen – ska vara medvetna om hur stor skillnad vi faktiskt åstadkommit när det kommer till debatten. Något har hänt. En konsekvens av att borgerliga medier fått konkurrens av en rödgrön dagstidning med antirasistisk, feministisk värdegrund.

Vilken annan svensk tidning har en ledarsida som är respektlös mot andra lojaliteter än förvissningen om att Sverige behöver mer rättvisa, mer jämställdhet, mer mångkultur och grönare politik?

Vilken annan svensk tidning rapporterar och granskar kring miljöfrågan även mellan FN:s klimatrapporter?

Vilken annan har krönikörer som Maria Sveland, Stefan Sundström, Kawa Zolfagary med flera?

Vilken annan berättar hur mycket det skulle kosta att införa sextimmarsdag?

Vilken annan pratar allvar med partiledarna?

Vilken annan avslöjar hur du kan drabbas av bankernas riskabla affärer?

Vilken annan hjälper dig att förstå Europas vänsteralternativ, som Podemos i Spanien och Syriza i Grekland?

Dagens ETC startades för att lindra en bristsjukdom.

2015 fortsätter vi erbjuda medicin mot en borgerlig världsbild.

Inrikes & utrikes

Vi har bevakat det intensiva valåret och rapporterat från terrorns Paris, Östra Ukraina och ebolans härjningar i Västafrika. Vår utsände reporter Joakim Medin var den siste journalisten att lämna syriska Kobane när terrorgruppen IS avancerade. Men när alla nyhetsmedier springer åt samma håll är Dagens ETC uppgift att bredda perspektiven. Vi avslöjade att 30 miljarder försvunnit i vinst till de privata vårdbolagen under alliansen. Dagens ETC var bland de första att skriva om handelsavtalet TTIP och hur kvinnorna är pensionssystemets stora förlorare. Vårt mål är att fortsätta göra samhällsjournalistik som engagerar och gör skillnad.

Miljö & klimat

Varje måndag kommer Dagens ETC med ett särskilt tema kring miljö- och klimatfrågan. Varje måndag, året runt – inte bara när FN kallar till konferens med världsledare eller när forskargrupper varnar för att den globala temperaturen slår nytt rekord. Varför? En politik som inte är grön är heller inte en politik som ger mänskligheten en framtid. Därför. Dagens ETC har denna fråga som ett självklart bevakningsområde. Inte ibland. Konsekvent. Med en ambition att kräva handling av folkvalda, men även ge dig konkreta tips på hur du kan bli grönare i din egen vardag.

Jämställdhet

När andra redaktioner alltför ofta verkar se jämställdhet som ett särintresse tar Dagens ETC feminismen på allvar. Med ledarskribenter som Maria Sveland, Kajsa Ekis Ekman och Nabila Abdul Fattah har vi startat debatter, påverkat opinionen och fört feministiska frågor in i fikarummet.

På nyhetsplats har vi publicerat granskningar om männen som förövare, där vi gått igenom domar där män dömts för grov kvinnofridskränkning och som köper sex. Den granskningsserien har inte avslutats än. Vi har också hårdbevakat aborträttens ställning nationellt och internationellt och fört fram kvinnors egna upplevelser om preventivmedel och sjukdomar på dagordningen. Eftersom vi är övertygade om att representation har betydelse har vi inte bara avkrävt politiker och börsbolag svar på frågan varför de misslyckas att lyfta kvinnor till de högsta befattningarna, utan också dagligen redovisat antalet gubbar och gummor på bild i tidningen.

Ekonomi

Varje vecka har vi en specialbilaga i tidningen som ger en alternativ berättelse om ekonomi. Den har innehållit granskningar av statsbudgeten och tips om den bästa surfplattan. Vi har avslöjat hur storbankerna tjänar storkovan på din bekostnad och hur det kommer sig att så många tjänar mindre än sina föräldrars generation. Vi har avslöjat hur våra storbanker tjänar storkovan på din bekostnad och räknat ut hur billigt det är att införa sex timmars arbetsdag i Sverige (kostar drygt hälften av alliansens skattesänkningar). Ekonomernas språk är maktens språk, det vill vi bryta och göra ekonomin begriplig för alla oavsett förförståelse eller utbildning.