Nyheter.

2020-11-15 15:00
Bild: Hossein Salmanzadeh, Tony Hultén, Hanna Franzén/TT
Puffetikett
Dagens ETC
ETC Göteborg
Nyhetsmagasinet ETC

Veckans bästa läsning på ETC.se

Granskningen av Apotea har fortsatt – och fortsätter. Och så har Dagens ETC träffat Aleksa Lundberg. Här är ett urval av veckans bästa läsning på ETC.se.

Apotea blockerade utgången – stängde in 100 arbetare: ”Fick inte gå ut till min dotter”

Apoteas vd Pär Svärdson menar att han fått sig en tankeställare efter Dagens ETC:s granskning och insett att de ”helt måste lägga om hur vi kommunicerar”. Bild: Hanna Franzén/Claudio Bresciani/TT
Apoteas vd Pär Svärdson menar att han fått sig en tankeställare efter Dagens ETC:s granskning och insett att de ”helt måste lägga om hur vi kommunicerar”.

Efter Dagens ETC:s första granskning av Apotea, Sveriges största nätapotek, vittnar 21 nya röster inifrån företaget om missförhållanden. En lördagskväll i våras beordrades cheferna att blockera utgången och tvinga lagerarbetarna till övertidsarbete.

– Att bli instängd och inte få gå hem kändes väldigt kränkande, säger Agnes, som arbetar på företaget.


Sextrakasserier på Apoteas lager: ”Företaget agerar inte”

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC:s granskning av Apotea fortsätter. I den hårda arbetsmiljön på företagets lager utsätts kvinnliga lagerarbetare för återkommande sexuella trakasserier. Men ledningen tar inte problemet på tillräckligt stort allvar, berättar tre unga kvinnor.


Aleksa Lundberg: Detta vill jag tala om för min transläkare

Bild: Hossein Salmanzadeh

Hon är 38 år och har accepterat sin kropp som transsexuell kvinna. Men så har det inte alltid varit.

I en stor intervju med Dagens ETC berättar Aleksa Lundberg om resan, från könsidentitetsutredningen som tonåring till i dag. Hon riktar också kritik mot såväl transvården som de mest aggressiva debattörerna i könsfrågan.

– I mitt privatliv behöver jag kanske inte anstränga mig för att lyssna på motståndaren, men det måste jag banne mig om jag ger mig ut i offentligheten.


Den andra kåtvågen

Efter många års äktenskap återfann Stina Sundling, 56, och Lotta De Visscher, 61, sin sexlust – och kastade sig ut bland alla de moderna dejtingapparna.

Där väntade betydligt yngre män som längtade efter att ha sex med dem.

– Det var helt galet, säger Lotta De Visscher.


”Vi insåg att vi hade fel. Det gjorde ont såklart”

Författarna Margit Richert och Thomas Engström. Författarparet är nu aktuella med romanen ”Nattavaara”, den första delen i en trilogi om framtidens klimatkatastrofer. Bild: Press
Författarna Margit Richert och Thomas Engström. Författarparet är nu aktuella med romanen ”Nattavaara”, den första delen i en trilogi om framtidens klimatkatastrofer.

De har bott i Georgien, Mexiko och Rotterdam, men nu har skribentparet Margit Richert och Thomas Engström äntligen hittat hem i Jokkmokk.

Samtidigt har de gjort en lika stor politisk resa, från mörkblå höger till rödaste vänster. Nu kommer parets första gemensamma bok, ”Nattavaara”, första delen i en framtidstrilogi i klimatkatastrofens tid.

– Jag tycker den är jätteljus. Har vi inte alla brunnit upp år 2049 är det väl skitbra?, säger Margit Richert.


Debatt: Vem frågar transpersoner om vår syn på saken?

Foto: David Möller

Jag har många transsyskon med erfarenheter som både talare och skribenter. När ska media ta sitt ansvar och fråga oss direkt om vår syn på saken?


Kapitalismen lurar dig – ditt flygstopp kvittar
 

En betydande del av världens människor har befunnit sig i varierande grad av husarrest i år och ändå är klimatvinsten som bäst marginell.

Det är skriande uppenbart att det inte är upp till individen att ändra sina levnadsvanor för att stoppa klimatförändringarna.