Nyheter.

2014-10-22 17:34
Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet. Janerik Henriksson / TT
Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.

V: Vi fick regeringen att föreslå banksskatt

Det var Vänsterpartiet som fick regeringen att föreslå bankskatt i budgeten. Det säger Ulla Andersson (V) efter Dagens ETC:s avslöjande tidigare i dag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

I dag avslöjade Dagens ETC att regeringen planerar införa en bankskatt på fyra miljarder. Förslaget finns i statsbudgeten som läggs fram i morgon. Senast 2016 ska skatten vara införd. Nu går Vänsterpartiet ut och säger att de fick igenom bankskatten, efter budgetförhandlingar med regeringen.

– Det var vi som drev frågan om att införa bankskatt. Det var inte regeringens förslag utan det var vi som lade upp det på bordet och fick igenom det.

Var det svårt få igenom?

– Det var inte speciellt svårt eftersom vi i alla fall är två partier som haft gemensamt intresse i frågan. Men det är vi som drivit frågan, säger Ulla Andersson (V).

Och det partiet var S eller?

– Vi har drivit frågan om bankskatt länge och tycker att det är bra att fler partier tycker vi ska införa den. Och nu blir det så.

Under valrörelsen föreslog även Socialdemokraterna bankskatt. I somras sa nuvarande finansminister Magdalena Andersson att den borde hamna på ungefär fyra miljarder. Alltså just den summa som finns i budgeten som läggs fram i morgon.

Ulla Andersson understryker att Vänsterpartiet drivit frågan länge.

– När vi började driva den för några år sedan var vi ensamma om den och därför känns det bra att den nu blivit verklighet. Bankerna behöver ta mer ansvar och välfärden behöver mer resurser. Nu kan det bli så.