Nyheter.

2014-03-14 19:58
Med anledning av lördagens manifestation blev Ung Vänster Storstockholms ombudsmän igår utsatta för hot från Antifascistisk Aktion.
Med anledning av lördagens manifestation blev Ung Vänster Storstockholms ombudsmän igår utsatta för hot från Antifascistisk Aktion.

Ung vänster: ”Vi har hotats av AFA”

UPPDATERAD Medlemmar i Ung vänster säger sig ha blivit hotade av personer från Antifascistisk aktion (AFA) inför en antirasistisk demonstration i Stockholm på lördag. Men AFA förnekar att de ska ha hotat Ung vänsters företrädare.

I ett inlägg på Ung vänster Storstockholms blogg berättar organisationen att tre män i 25-årsåldern, som utger sig för att komma från AFA, kom in på Ung vänster Storstockholms distriktscentral på torsdagskvällen och krävde att få talartid på den antirasistiska manifestation som ska hållas på Medborgarplatsen i morgon med anledning av knivattacken i Malmö. Ung vänster är medarrangör.

– De uttryckte hot i form av att de ska förstöra på demonstrationen, se till att talarna inte ska kunna tala, och att de ska göra det ”jävligt svårt för Ung vänster i framtiden”, säger Ung vänster Storstockholms ordförande Dina Viksten Abrahamson till Dagens ETC.

På plats på distriktscentralen fanns enligt Ung Vänster två kvinnliga ombudsmän i 20-årsåldern.

– Killarna skrek att de skulle pissa på dem och kallade dem för horor och fittor, säger Dina Viksten Abrahamson.

Bakgrunden är enligt Dina Viksten Abrahamson att Ung vänster inte har kunnat garantera talartid för AFA på manifestationen.

– De har sagt att de vill vara medarrangörer, vilket vi har sagt att de får. De har också sagt att de vill tala på manifestationen, men det har vi inte kunnat garantera eftersom vi inte har någon färdig talarlista ännu. Från vad jag har hört har AFA uppfattat det som att de inte får tala alls, men vi har inte sagt nej till det, säger Dina Viksten Abrahamson.

Enligt Ung vänster blev ombudsmännen till sist så pressade att de lovade talartid åt AFA för att få männen att gå därifrån. Dina Viksten Abrahamson berättar att säkerheten kommer att förstärkas inför manifestationen i morgon. Händelsen har inte polisanmälts.

– Vi får se. Det är ombudsmännen som utsattes för det här som väljer.

AFA Stockholm nekar intervju men bekräftar i ett pressmeddelande att de var på plats ”för att samtala om arrangemanget”. Men organisationen förnekar att de ska ha hotat Ung vänsters företrädare:

”Vi har dock inte hotat någon, eller sagt att vi ska 'pissa' på någon vilket Ung vänster påstår i sitt uttalande. Taktiken fungerar, de 'goda' antirasisterna får applåder för att de distanserar sig från de 'onda' antifascisterna."

Incidenten har fått stor uppmärksamhet och på fredagskvällen uttalade sig även Ung vänsters förbundsordförande.

– Det som har hänt är oacceptabelt och vi tar självklart allvarligt på hot och utpressning mot våra medlemmar. Från förbundets sida är det viktigt att finnas där för Ung vänster Storstockholm och för de hotade, säger Hanna Cederin.

Demonstration mot nazism

Demonstrationen mot nazism hålls med anledning av knivattacken i Malmö den 8 mars. Ung vänster Storstockholm meddelar att de med stöd av medarrangörer kommer att genomföra demonstrationen imorgon lördag.
Plats: Medborgarplatsen, Stockholm.
Tid: 15.00

Liknande demonstrationer arrangeras på lördagen i Helsingborg, Hamburg, Älmhult, Västerås, Göteborg och Malmö.

Antifascistisk aktion, AFA

Är ett autonomt vänsternätverk av militanta antifascister som har sin ideologiska grund i olika former av socialistiska inriktningar såsom frihetlig socialism och anarkism.

På nätverkets hemsida beskriver de sig själva som: "Ett nätverk bestående av sjävständiga lokalgrupper över hela landet. AFA har ingen central styrelse eller ledning utan utgår från platt organisering."