Nyheter.

2018-08-09 13:50
Tajta kläder kan försämra spermierna. ”Jag tycker att vi ska vara oroliga”, säger Richard Sharpe, expert på manlig reproduktiv hälsa vid University of Edinburgh – men det enklaste sättet att gardera sig är att helt enkelt svida om från tajt till luftigt.  Bild: Gorm Kallestad
Tajta kläder kan försämra spermierna. ”Jag tycker att vi ska vara oroliga”, säger Richard Sharpe, expert på manlig reproduktiv hälsa vid University of Edinburgh – men det enklaste sättet att gardera sig är att helt enkelt svida om från tajt till luftigt.
Puffetikett
Dagens ETC

Tajta kläder kan strypa spermier

Boxershorts kan vara bättre än y-front. I alla fall för den som vill främja sin spermieproduktion. Det visar en färsk forskningsrapport.

Valet av kalsong kan påverka både antalet spermier, och kvaliteten hos dem. Detta enligt en studie som släpptes i veckan där forskare vid Harvard School of Public Health undersökt 656 män som tillsammans med sin partner sökt hjälp vid en fertilitetsklinik. Männen som berättade att de främst använde mer löst sittande boxershorts hade bättre spermiekvalitet på flera punkter jämfört med dem som föredrog tajtare kalsonger. Bland annat hade de 17 procent fler spermier och 25 procent högre spermiekoncentration – antal spermier per milliliter.

Skälet lär vara att tajta kläder gör att temperaturen stiger mer än vad som är gynnsamt för spermierna – att det inte ska bli för varmt är skälet till att testiklarna sitter utanför kroppen. Det räcker alltså inte att ha löst sittande kalsonger, även plagget utanför bör vara luftigt.

Kalsonger ”största risken”

Flera andra forskare har pekat på samma problem. Häromåret kom en studie över 2 500 brittiska män som visade att de som har det tajt runt skrevet får 250 procent mindre fertil sperma, enligt The Telegraph. Tajta underkläder är ”den helt klart största risken” för minskad fertilitet, alltså större än exempelvis rökning eller alkoholkonsumtion, enligt spermie-experten Allan Pacey, professor vid The University of Sheffield.

Alla är inte lika övertygade om att sambandet är bevisat. Harvardforskarna som gav ut studien i veckan menar att det krävs mer forskning innan sambandet mellan underkläder och spermieproduktion kan fastställas – och därefter är det ännu ett steg att visa om och hur det påverkar antalet barn som blir till.

Spermier negligeras

Det forskas i allmänhet för lite på manlig infertilitet. Det menar Richard Sharpe, expert på manlig reproduktiv hälsa vid University of Edinburgh.
Förra sommaren kom en forskningsrapport som sammanfattade resultatet av 185 studier. Den visade att bland gruppen män i Nordamerika, Europa, Australien och Nya Zeeland har både spermiekoncentrationen och mängden minskat med över 50 procent sedan 1970-talet.

Kemikalier, bekämpningsmedel och vad som händer under fosterstadiet misstänks ha med saken att göra – men problemet är att ingen vet.

– Jag tycker att vi ska vara oroliga. Vi skulle vara mycket bekymrade om vi förlorade hälften av någon annan fysisk förmåga och särskilt då om vi inte visste orsaken, säger Richard Sharpe till SVT.

Risk för ökad infertilitet

Hittills har inte spermiebekymret visat på tydliga minskningar i fertiliteten. Men risken är att manlig infertilitet blir mycket vanligare i den nära framtiden. Ett snabbt sätt att gardera sig kan vara att använda mindre tajta och mer löst sittande kalsonger och byxor.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Mäns infertilitet under-skattad

• I dag har omkring var tjugonde man så lite sperma att det kan påverka fertiliteten, men om problemet är värre idag än tidigare är oklart.

• Forskare på området uppmanar myndigheter världen över att satsa ordentligt på att ta reda på orsakerna till den minskade spermie-produktionen i Nordamerika och Europa.

• När heterosexuella par har problem med att skaffa barn beror det ungefär lika ofta på männens infertilitet som på kvinnornas.