Nyheter.

2021-03-16 09:16
Bild: Johan Nilsson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Sverige pausar Astra Zenecas vaccin

Sverige kommer att pausa sin användning av Astra Zenecas vaccin i väntan att på en biverkningsutredning från Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ska bli klar. Anledningen är rapporter om blodproppar hos nyligen vaccinerade.

Det var på tisdagmorgonen som besked kom från Folkhälsomyndigheten att vaccineringen med Astra Zenecas vaccin kommer att pausas i Sverige. Detta efter att flera andra europeiska länder, inklusive Tyskland, Italien och Frankrike, stoppat användningen av vaccinet.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det en försiktighetsåtgärd. Läkemedelsverket och EMA utreder misstänkta fall av blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar hos ett fåtal vaccinerade personer. Det rör sig alltså om allvarligare signaler än de som kom i förra veckan om en eventuell ökad risk för blodproppar, säger Anders Tegnell till SVT.

– En annan typ av symtom har upptäckts, som är en lite allvarligare rubbning i vårt blodsystem och kan ge både proppar och blödningar. Det har dykt upp hos lite yngre personer. Så det här är en annan typ av signal som man utreder och man håller på att ta fram mer information om de här, än så länge, väldigt få fallen som har dykt upp.

I Sverige har inga sådana fall rapporterats in, enligt Folkhälsomyndigheten, som också påpekar att vaccinet ger ett gott skydd mot covid-19.

– Det finns en god kunskap om vaccinet, men det är ändå viktigt att vi nu pausar vaccinationen tills EMA utrett om dessa händelser kan ha ett samband med vaccination, säger Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

 

Kan bli kortvarigt

Till SVT säger vaccinsamordnare Richard Bergström att långt fler än hälften av EU:s medlemsländer nu har pausat sin användning av AstraZenecas coronavaccin.

– Kanske varar det bara i några dagar, på torsdag tror jag att EMA sammanträder för att ta ställning till den senaste informationen.

Bergström säger att EMA kommer att väga nyttan mot riskerna och att vi inte ska bli förvånade om de landar i en rekommendation som ser annorlunda ut jämfört med idag.

– Det kan ju vara lite olika mellan olika befolkningsgrupper. Det kanske blir en bedömning för äldre och de som tillhör medicinska riskgrupper och en annan för unga övrigt friska, säger han till SVT.