Nyheter.

2017-07-15 04:00
Bild: Matthias Schrader/AP/Privat

Svensk aktivist hängs ut av internationell näthöger

Den svenske aktivisten Mathias Wåg hängs ut i en film från G20-protesterna i Hamburg. Han anklagas för att ha medverkat i en misshandel av personer med kopplingar till ytterhögern. Nu pågår ett drev som involverar amerikanska Alt right-högern, GP:s ledarsida och M-riskdagsledamoten Hanif Bali. 

Anklagelserna i videon förnekas av Mathias Wåg som är medlem i Researchgruppen och mångårig bakgrund i den autonoma vänstern. Han menar att högerextrema aktivister redigerat videon till hans nackdel. Personerna bakom videon har, enligt Wåg, kopplingar till amerikanska alt right-rörelsen och har gjort sig känd för att infiltrera och filma vänsterprotester som sedan läggs upp i högerextrema Youtubekanaler.

I Sverige har händelsen plockats upp från delar av högern, som uttryckt ilska över de händelser som ägde rum i Hamburg. Bland annat GP:s ledarsida och M-riksdagsmannen Hanif Bali har nämnt Wåg.

– Jag har fått bli en symbol för motdemonstrerande svenskar där nere. Nazistiska radio Motgift ägnade en hel timma åt det, säger Mathias Wåg.

Hörde folk skrika ”nazister”

Videon som startad drevet är inspelad i Hamburg under torsdagens antikapitalistisk demonstration med tiotusen deltagare.

– Bakom mig hörde jag folk skrika "nazister". Jag såg en person på knä ropa ”I'm not a Nazi, I'm an American”.

Det var Marcus DiPaola, en frilansfotograf som Wåg inte kände igen. Däremot kände han igen andra i deras sällskap som högerextrema aktivister.

Ett par av de högerextrema blev slagna och hårt ansatta i Hamburg. I efterhand pekades Mathias Wåg ut som delaktig efter att ha synts i bild kommunicerandes i sin telefon.

Hur förklarar du att när du ser att den här personen blir hårt ansatt, att du inte går fram och försöker värja honom från de runtomkring?

– När jag kommer fram är det inte något våldsamt som sker. Den här personen står på knä och ropar att han är amerikan och folk säger till honom att gå därifrån. Under hela tiden som jag är där så ser inte jag ett enda slag utdelas.


Hade det varit möjligt för dig att på något sätt komma till undsättning och hjälpa honom därifrån?

– Jag bedömde det inte som en hotfull situation. Det var inte någon som slog, det var inte någon som blev skadad och jag gjorde inte heller bedömningen att de var journalister.

Mathias Wåg har en förklaring till varför han nu är föremål för ett massivt drev.

– De här personerna har en väldigt stor krets som ser deras filmer. De livnär sig på den här sortens filmer och när de råkar ut för något så anser de att det har ett enormt nyhetsvärde.

Mathias Wåg säger att situationen de senaste dagarna varit surrealistisk.

– Att vara utsatt för en storm på nätet är alltid väldigt speciellt. Jag har ju granskat extremhögern länge, både de personerna som ligger bakom Avpixlat och Flashback men jag har aldrig varit med om en sån här stor storm.