Nyheter.

2019-05-13 18:46
 • Nätverket Hökis mot ombildningar driver kampanj, men förser även ortsborna med neutral information om hur en bostadsrättsombildning går till. Foto: Jörgen Lund
  Nätverket Hökis mot ombildningar driver kampanj, men förser även ortsborna med neutral information om hur en bostadsrättsombildning går till.
 • Stockholms oppositionsborgarråd Clara Lindblom (V) är glad över att så många engagerar sig mot ombildningarna av allmännyttan.
  Stockholms oppositionsborgarråd Clara Lindblom (V) är glad över att så många engagerar sig mot ombildningarna av allmännyttan.
 • Demonstration på Sergels Torg i Stockholm mot planerna på ombildningen av cirka 5 000 hyresrätter i allmännyttan. Foto: Nätverket Hökis mot ombildningar
  Demonstration på Sergels Torg i Stockholm mot planerna på ombildningen av cirka 5 000 hyresrätter i allmännyttan.
 • Foto: Nätverket Hökis mot ombildningar
 • Foto: Nätverket Hökis mot ombildningar
Puffetikett
Dagens ETC

Stockholms förorter mobiliserar mot ombildningar

I dagarna får allmännyttans hyresgäster i Stockholms ytterområden hem en blankett, som de ska fylla i och lägga på posten om de önskar ombilda till bostadsrätt. Men det politiska beslutet bakom, har skapat både oro och engagemang i förorterna.    
   – Jag blir så förbannad när jag hör moderaten Dennis Wedin, som påstår att detta görs för att skapa trygghet och integration, säger hökarängsbon Fredrik Cerha.    

Oron breder ut sig allt mer bland allmännyttans hyresgäster i Stockholms ytterförorter. Detta apropå de förtryckta blanketter för intresseanmälningar om att ombilda de egna hyresrätterna till bostadsrätter, som de allmännyttiga bostadsbolagen ska börja sända ut i nästa vecka. Många med låg- eller medelhöga inkomster, som varken kan eller vill köpa loss sina lägenheter, känner en oro för att nya grannkonflikter ska blossa upp till följd av delade meningar i frågan, som senast då det stora ombildningsracet pågick i Stockholm.

Engagerade mot ombildningar

Dagens ETC träffar Fredrik Cerha och Adam Lövin på kaféet Bästa svängen i söderförorten Hökarängen. Fredrik Cerha råkar genast i samtal med föreståndarinnan, som efterlyser fler klistermärken och knappar med budskapen: ”Jag älskar att hyra” samt ”Nej till ombildning”.

– De är efterfrågade, det är många som kommer in här och frågar efter dem, för att kunna sprida kampanjen vidare, säger hon.     


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Fredrik Cerha och Adam Lövin företräder nätverket Hökis mot ombildningar.

– Det finns en ganska stor oro här i området skulle jag vilja påstå. En av våra gemensamma vänner som också är engagerad i nätverket berättade om en kvinna som ringt och gråtit för att hon var så uppriven, säger Fredrik Cerha, som nu satt sig till bords med en kopp nybryggt kaffe.   

Framförallt handlar oron om att grannar ska ställas mot varandra, konstaterar Adam Lövin.

– Men den största oron som jag själv känner, är om jag skulle tvingas till att bli hyresgäst hos en bostadsrättsförening, i stället för hos allmännyttan. Jag är ganska säker på att man skulle behöva slåss för sina rättigheter som hyresgäst på ett helt annat sätt då.     

En kvinna han är bekant med ska ha velat ha ett handtag uppsatt på badrumsväggen, eftersom hon med åldern börjat bli lite svajig på benen.

– En sådan liten enkel skitsak liksom. Hon fick driva ärendet hela vägen till hyresnämnden, eftersom bostadsrättsföreningen hon hyrde av, vägrade att bekosta det.

”Blir förbannad”

Förutom de rent individualistiska skälen till att inte vilja hyra bostad av sina egna grannar (i och med att det skapar en beroendeställning), handlar ombildningsfrågan även om aspekten av vilken stad man vill leva och bo i, resonerar Adam Lövin.

– Om man lyfter blicken ovanför sin egen vardag, så blir ju frågan: ”Vem är staden till för egentligen?”. Är den till för marknadskrafterna eller alla oss som bor här?     

Fredrik Cerha, som stör sig ordentligt på bostadsborgarrådet Dennis Wedins (M) argumentation om att ombildningarna nu möjliggörs i ytterförorterna för att det ska skapa mer uppblandade bostadsområden och integration mellan stadens invånare, är märkbart upprörd och fyller i där Adam Lövin satte punkt:

– Alltså, jag blir så förbannad på det här snacket om att fler bostadsrätter skulle skapa mer trygghet. I stället för att prata om oss och vad vi vill ha, om vad vi tycker är tryggt och trevligt, så borde han kanske komma ut hit och fråga oss som bor här. Vi trivs faktiskt jättebra här i Hökarängen. 

”Förstår oron”

Någon annan som också bor i Hökarängen är oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V). Hon förstår att väldigt många stockholmare i stadens ytterområden nu är oroliga och till och med förbannade.

– Det våra borgerliga politiker i stadshuset inte verkar förstå, är att människor faktiskt trivs väldigt bra i sina hyresrätter, säger hon.       

Att så många nu engagerar sig mot ombildningarna av allmännyttan, har att göra med den extrema bostadsbristen som råder i Stockholm, tror Clara Lindblom.

– Och framförallt råder ju en extrem brist på hyresrätter med rimliga hyror. Att i detta läge då minska tillgången på dem ytterligare, tror jag det är många stockholmare som inte begriper sig på.

MP slår ifrån sig

Att det blågröna styret i Stockholms stad har utlovat en utökad nybyggnation av hyresrätter, spelar mindre roll i detta hänseende, anmärker hon, eftersom hyrorna för de lägenheterna kommer att landa på åtminstone det dubbla.

– Jag är faktiskt väldigt besviken på Miljöpartiet. I fyra år jobbade vi tillsammans för att öka tillgången på hyresrätter med rimliga hyror, som vanligt folk har råd att bo i. Nu har de helt bytt sida och bidrar i stället till att minska det antalet. Det är obegripligt hur de kan svika sina väljare på det sättet.          

Martin Hansson, intern gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms stad, slår ifrån sig kritiken och invänder att MP inte alls sviker något löfte till sina väljare, eftersom de aldrig sagt sig vara 100 procent emot bostadsrättsombildningar inom allmännyttan.

– I vårt bostadspolitiska program, som antogs på årsmötet 2017, framgår att vi ska ställa oss bakom försiktiga ombildningar av allmännyttan, förutsatt att de enbart prövas fram i ytterområden där det allmännyttiga bostadsbeståndet är klart dominerande. Det är det som sker nu.    

I en Sifoundersökning, beställd av Hyresgästföreningen i Region Stockholm, framgår det att 82 procent av MP:s egna väljare (från senaste valet) är emot dessa ombildningar.

Låter det då inte lite som att skjuta sig själv i foten, när ni genomför detta ändå?

– För oss är det viktigt att det handlar om en småskalighet och att ombildningarna enbart ska tillåtas i de ytterområden där allmännyttan har en i särklass dominerande ställning. Parallellt med ombildningarna kommer vi dessutom att genomföra en stor satsning på nybyggnation av hyresrätter, så i slutändan kommer det efter denna mandatperiod att finnas fler hyresrätter inom allmännyttan, än tidigare.   

Läs vidare på nästa sida: Här tillåts ombildningar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter