Information från ETC.

2015-11-09 11:55
Solenergin växer explosionsartat runt om i världen och på fler håll är det en självklarhet att bygga nya hus med solceller på taket. Kan det bli verklighet även i Sverige? Vi på ETC tror det – om vi gör det tillsammans. Häng med oss i solrevolutionen!
Solenergin växer explosionsartat runt om i världen och på fler håll är det en självklarhet att bygga nya hus med solceller på taket. Kan det bli verklighet även i Sverige? Vi på ETC tror det – om vi gör det tillsammans. Häng med oss i solrevolutionen!

Solrevolutionen – så kan du delta

Med gemensam kraft kan vi ta makten över energin och ställa om från smutsig till ren el. Följ med när ETC sätter solrevolutionen i rörelse – även här i Sverige. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Å ena sidan har regeringen utökat solcellsstödet med 1,4 miljarder kronor. Å andra sidan bromsar samma regering utvecklingen för stora anläggningar och andelen solenergi i Sveriges energimix är fortfarande ytterst liten. Men på det hela taget börjar det faktiskt röra på sig. Medvetenheten om solenergins fördelar håller långsamt på att spridas till fler. Exemplen på det är flera. Dels har fler kommuner – men även Google – tagit fram solcellskartor som gör det lättare att undersöka var förhållandena för solenergi är som mest gynnsamma, och dels uppmärksammar fler medier solens förträfflighet. Nyligen publicerades en debattartikel av Johan Ehrenberg på Dagens Industri. Solcellerna blir dessutom allt billigare. Mellan 2008 och 2014 sjönk priset från 80 till 14 kr/watt. Nu finns också stora batterilager som har en avgörande effekt för solelens framtid. Med batterierna blir det lättare att lagra solenergin och använda den under fler timmar på dygnet. 

Kanske har den solrevolution som vi ser runt om i världen äntligen kommit till Sverige? Men vi som arbetar med solenergi kan inte andas ut. Tvärtom. Klimatförändringarna blir allt akutare och rapport på rapport meddelar att det blir svårt att hålla det viktiga tvågradersmålet. I december träffas världens länder under FN:s klimatkonferens i Paris. Ett nytt utsläppsavtal ska slutas och fram till dess gäller det att trappa upp tempot. Vi måste visa världens ledare – så väl politiska som privata, företag och organisationer – att vi menar allvar. Och för att göra det behöver vi vara så många som möjligt. En av de viktigaste saker vi kan göra inför Paris är att visa att makten över energin inte längre behöver ligga hos de stora energibolagen. Alla kan bli elproducenter, liten som stor. 
 
Vi på ETC har bestämt oss för att det ska gå. Sverige – och världen – ska ställa om från smutsig till ren energi. Vill du vara med? Hos ETC finns det en rad alternativ på hur du kan delta i solrevolutionen. Här kan du läsa mer om de olika alternativen. Solcellerna – ja, de sätter vi upp i våra solcellsparker som hela tiden växer och blir fler. 

Klara Strandberg
Kommunikationschef ETC-företagen

Vill du delta i solrevolutionen? Mejla klara.strandberg@etc.se så ser vi över vilka av ETC:s alternativ som passar dig bäst. 

Detta kan du göra: 

• Spara dina pengar i ETC Sol. Du får 2 procent ränta på pengarna och vi använder under ­tiden dina pengar till att ­bygga fler solcellsparker runt om i landet. 

• Byt till ETC El. Varje månad går 19 kronor per kund till solceller som vi sätter upp i ETC:s parker. 

• Köp dina böcker via ETC Libris, 10 kronor per bok går till nya solceller. Klimatkompensera även dina resor via ETC Klimat­kompensation – pengarna går oavkortat till solceller. Du kan dessutom teckna ett telefonavtal via ETC Mobil, även här går en liten summa (20 kronor) varje månad till solceller.

• Sätt upp solceller på hustaket. Det absolut enklaste sättet att investera i sin egen och sina barnbarns framtid. Du sänker dina elräkningar omedelbart, kan sälja överskottselen till ETC El och kan räkna hem investeringen på 10-20 år. Mer info på egenel.etc.se.

• Sätt upp solceller på bostadsrättsföreningens tak. Äger du din lägenhet i en bostadsrättsförening? I sådant fall kan föreningen gå samman och satsa på en större anläggning på de gemensamma taken. ​

Vill du delta i solrevolutionen? Mejla 
klara.strandberg@etc.se så ser vi över vilka av ETC:s alternativ som passar dig bäst. 

Solrevolutionen i siffror: 

• På bara 10 år har solceller gått från något för initierade tekniknördar till att bli en en gigantisk industri som ­skapar jobb till hundratusentals människor och utmanar fossilenergin på allvar. 

• Längst har Tyskland kommit. Landet hade 2014 53,5 gigawatt installerad solenergi och soliga dagar har energin räckt till upp till 50 procent av landets elförsörjning. Därefter kommer Kina som 2014 hade 18,3 gigawatt installerad solenergi, följt av Italien med 17,6 och Japan 13,6. 

• I Australien finns solceller på 1,2 miljoner hustak och kontors­byggnader och i USA har 3,2 miljoner hushåll solceller på taken. 

• I Bangladesh sätts det upp ett nytt solcellstak i minuten.

Källa: Naturskyddsföreningens bok Solrevolution

 

Tema

Klimatmötet i Paris

Artiklar