Nyheter.

2020-03-26 14:00
Bild: Claudio Bresciani/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Senaste nytt från myndigheterna om corona i Sverige

Här är de senaste uppgifterna från torsdagens presskonferens med myndigheterna.

Vid dagens pressträff medverkar Anders Wallensten och Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, Taha Alexandersson och Thomas Lindén, Socialstyrelsen och Svante Werger, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Vi har cirka 417 000 bekräftade fall av corona i världen och ungefär 18 600 döda, säger Anders Tegnell.

I Sverige börjar vi komma in i en fas där det går hyfsat snabbt uppåt, antalet fall ökar. Hittills har vi 2806 bekräftade fall av smitta, 66 dödsfall och totalt 178 har intensivvårdats. Av dessa har Stockholm 1216 fall och 42 avlidna.

– Pressen på sjukvården i Stockholm är ordentlig. Det kommer in fler och fler fall till intensiven, säger Anders Tegnell.

– Vi hoppas verkligen att kurvan med ökande antalet sjuka inte fortsätter att gå upp, för det kommer bli en väldigt stor belastning på sjukvården.

Folkhälsomyndigheten kommer att gå ut med en informationsinsats riktad mot personer över 70 år i medier, för att få gruppen att minska sociala kontakter så mycket som möjligt.

Även Taha Alexandersson från Socialstyrelsen understryker det viktiga i att alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, så att inte pressen på sjukvården blir övermäktig.

Socialstyrelsen har tagit fram ett beslutsstöd för prioritering av intensivvårdsplatser.