Nyheter.

2019-10-09 11:49
Foto: Naina Hålén Jåma/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Nobels kemipris för utveckling av litiumjonbatterier

10 december i år blir det John. B Goodenough, M. Stanley Whittingham och Akira Yoshino som får ta emot Nobelpriset i kemi. De får priset för utvecklingen av litiumjonbatterier.

– Det här priset handlar om en uppladdningsbar värld, säger vetenskapsakademiens ständige sekreterare, professor Göran K. Hansson, när priset presenteras.

– Vi önskar vara på väg mot det fossilfria samhället. Problemet med många alternativa energikällor är att de bara fungerar vissa delar av dygnet, och då kommer batterier spela en stor roll för att lagra energin, säger Claes Gustafsson, professor i biomedicin, i SVT:s sändning av tillkännagivandet.

John B. Goodenough, 97 år gammal, är den äldste pristagaren som fått ett Nobelpris. Han delar priset med M Stanley Whittingham, Storbritannien och Akira Yoshino, Japan.

– Vi har fått tillgång till en teknisk revolution. Verkligt mobil elektronik, mobiltelefoner, pacemaker och elbilar som kan köra långa sträckor, säger professor Sara Snogerup Linse, professor och medlem i den kommitté som väljer ut pristagarna.